Czy zupa krem z mrożonki jest zdrowa?
Uwielbiam warzywa, w tym mrożonki. Czy robienie zup i miksowanie mrożonych warzyw jest zdrowe? Czy lepiej jeść je w całości? Lubię, gdy wszystko jest kremowej konsystencji. Dodaję jogurt, sporo mrożonej natki pietruszki i oczywiście łyżeczkę dobrej oliwy na porcję zupy.
Mrożenie to jedna z najlepszych metod przedłużania trwałości żywności. W czasie zamrażania dochodzi do najmniejszych strat składników w porównaniu do innych procesów (np. suszenia). Co ważne, nie jest wymagane dodatkowe utrwalanie produktu substancjami konserwującymi. Biorąc pod uwagę powyższe argumenty, jak najbardziej można korzystać z mrożonek. Warzywa w tej postaci są znakomitą alternatywą dla świeżych, zwłaszcza zimą i wczesną wiosną. Nie widzę też powodu, aby nie mogła Pani rozdrabniać podgotowanych warzyw. Taka zupa krem z dodatkiem jogurtu i oliwy jest świetną propozycją na obiad, zawiera sporo witamin, składników mineralnych, dobrych tłuszczów, a nawet białka.