Trwa ładowanie...

Co można zrobić z wędzonej makreli?

Łatwo pozbyć się z niej ości, jest stosunkowo tania jak na rybę i bardzo smaczna. Do czego można wykorzystać wędzoną makrelę? Najczęściej robi się z niej pastę na kanapki lub je z pieczywem bez żadnych dodatków. Tymczasem charakterystyczny smak makreli wędzonej sprawia, że można z niej robić również inne potrawy – nawet dania obiadowe. Poznaj nasze propozycje na wędzoną makrelę.

Wędzona makrelaWędzona makrelaŹródło: Adobe Stock, fot: Pawel Horosiewicz
d43dk00
d43dk00

Makaron z makrelą wędzoną

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 cytryna,
  • 2 cebule,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 400 ml śmietany kremówki,
  • makaron,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Makrelę obieramy ze skóry i pozbawiamy ości. Dzielimy ją na niewielkie kawałki.
  2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z umytej i sparzonej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy śmietanę, czosnek oraz skórkę z cytryny. Wszystko zagotowujemy.
  4. Na patelnię dodajemy makrelę i całość podgrzewamy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dorzucamy posiekany koperek. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i nakładamy na talerze.
d43dk00

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hit PRL. Paprykarz szczeciński - przysmak sprzed lat

Kruche babeczki z pastą z wędzonej makreli

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 5 łyżek wody,
  • 200 g makreli wędzonej,
  • 75 g majonezu,
  • 250 g półtłustego twarogu,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 5 rzodkiewek,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałki. Siekamy całość nożem, skrapiamy wodą i szybko zagniatamy ciasto.
  2. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy z niego krążki za pomocą szklanki.
  3. Wylepiamy nimi natłuszczone foremki. Nakłuwamy je widelcem, nakrywamy papierem śniadaniowym i wsypujemy do środka ziarna fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  4. Wstawiamy babeczki na 12 minut. Wyjmujemy je z piekarnika, pozbywamy się ziaren z papierem i studzimy. Makrelę obieramy z ości i ze skóry. Rozdrabniamy ją. Łączymy z majonezem, serem, posiekanym szczypiorkiem, rzodkiewkami i pokrojonymi w kostkę jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masą napełniamy babeczki i dekorujemy je natką pietruszki.
d43dk00

Placuszki z makrelą

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 3 ziemniaki,
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy je, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich posiekaną natkę pietruszki.
  2. Makrelę obieramy ze skóry i ości, rwiemy na drobne kawałki palcami. Wrzucamy ją do ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jajko.
  3. Wyrabiamy masę ręką. Formujemy z niej niewielkie kotlety, które smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
d43dk00

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:

  • 1 wędzona makrela,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 30 g czerwonej cebuli,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • garść siekanego szczypiorku,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Makrelę pozbawiamy ości i skóry. Oczyszczone kawałki rozdrabniamy w miseczce widelcem.
  2. Jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Ogórki kroimy w niedużą kostkę. Siekamy również cebulę i szczypiorek. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Majonez mieszamy z musztardą i pieprzem. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
d43dk00

Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 300 g wędzonej makreli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 0,5 papryki,
  • 1 pęczek koperku albo szczypiorku,
  • 1 szkl. kukurydzy z puszki,
  • 1 szkl. groszku konserwowego,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Makrelę obieramy z ości i skóry. Suszone pomidory i 2 jajka kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem miksujemy blenderem na gładką masę.
  2. Pozostałe jajka kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Paprykę i ogórki też kroimy w kostkę, a warzywa z puszek osączamy z zalewy.
  3. Pastę mieszamy wraz z pozostałymi warzywami i ziołami. Dodajemy musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
d43dk00

Makrela wędzona stanowi doskonałą podstawę różnego rodzaju potraw – zarówno takich, które można jeść na śniadanie czy kolację, jak i dań obiadowych lub przekąsek na wieczorne spotkania ze znajomymi. Możliwości mamy naprawdę wiele, a że ryba ta jest wyjątkowo smaczna, dajmy się ponieść kulinarnej fantazji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d43dk00
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43dk00
Więcej tematów