Trwa ładowanie...

Ciasto marchewkowe. Deser, który nie pójdzie w boczki

Wilgotne ciasto marchewkowe z delikatnym kremem serowym. Deser, którym mogą się zajadać nawet alergicy. Przygotowanie wymaga nieco pracy, ale warto się poświęcić. Smak wam wszystko wynagrodzi.

Ciasto marchewkowe. Deser, który nie pójdzie w boczkiŹródło: Słodkie sekrety
d4dtveb
d4dtveb

- Na idealne ciasto marchewkowe zachorowałyśmy wraz z moją przyjaciółką Klaudią. Ustaliłyśmy kryteria, które marchewkowiec musi spełniać. Kiedy przed jej wyjazdem na studia spotkałyśmy się na pożegnalnym wieczorku, przywiozłam kartonik z wilgotnymi blatami przełożonymi twarożkiem. I to był strzał w dziesiątkę - mówi Weronika Madejska, autorka przepisu.

Składniki:
Ciasto:

  • 140 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 100 g mąki jaglanej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka musu jabłkowego (str. 28)
  • 3 marchewki (starte drobno)
  • 175 g ksylitolu
  • 2/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 1 garść posiekanych orzechów
  • 1 garść napęczniałych rodzynek

Twarożek:

  • 100 g naturalnego tofu
  • 1 porcja bitej śmietany
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 75 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka płynnego oleju kokosowego

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie lub pekan

Przygotowanie: mąki przesiej dokładnie i zmieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz kakao i ponownie przesiej. Dodaj sól i wymieszaj. W blenderze wymieszaj dobrze olej z ksylitolem i musem. Dodaj połowę marchewki i ponownie zmiksuj. W misce połącz składniki suche i mokre i wymieszaj. Dodaj marchewkę oraz bakalie i dokładnie rozprowadź. Przełóż masę do foremki o średnicy 18 cm i piecz 35 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj twarożek. Schłódź go w lodówce, aby stężał. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko za pomocą blendera. Wystudzone ciasto przekrój na pół i przełóż twarożkiem. Schładzaj w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem udekoruj orzechami.

d4dtveb

Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4dtveb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4dtveb
Więcej tematów