Ciastka podwójnie czekoladowe
Gdy przychodzi wielka ochota na coś czekoladowego, warto postawić na szybkie w przygotowaniu ciasteczka. Te z przepisu Natalii Kudeli, autorki bloga "Małą Cukierenka" są bardzo aromatyczne i mocno czekoladowe. Mają w sobie mnóstwo kakao i dwie tabliczki czekolady. W środku są wilgotne, a z wierzchu troszkę chrupiące. Ciastka są smaczne i poprawiają humor, jeśli oczywiście lubimy czekoladę.
Gdy przychodzi wielka ochota na coś czekoladowego, warto postawić na szybkie w przygotowaniu ciasteczka. Te z przepisu Natalii Kudeli, autorki bloga "Mała Cukierenka", są bardzo aromatyczne i mocno czekoladowe. Mają w sobie mnóstwo kakao i dwie tabliczki czekolady. W środku są wilgotne, a z wierzchu troszkę chrupiące. Ciastka są smaczne i poprawiają humor, jeśli oczywiście lubimy czekoladę.
Ciastka podwójnie czekoladowe (około 25 sztuk).
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2 szklanki mąki pszennej użyłam tortowej
3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 i 1/3 szklanki ciemnego cukru Dark Muscovado
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
- Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól, wymieszać.
- Masło ucierać mikserem przez około 2 minuty, aż stanie się kremowe. Dodać cukier i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty.
- Następnie do maślanej masy dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać.
- Dodać mąkę z kakao i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (aż powstaną okruchy). Na końcu dodać obie czekolady i ciasto zagnieść rękoma.
- Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego (może ciut większe) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę zachować między ciasteczkami odstępy).
- Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni C) przez około 15 minut.
- Ciastka podwójnie czekoladowe podawać przestygnięte. Udanych wypieków:)
[
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: przepis na rogaliki z konfiturą.