Cukier Muscovado - zdrowa alternatywa dla białego cukru
Ma słodki, karmelowy smak, podobny do miodu. Odznacza się intensywnym aromatem melasy. Przez ostatnie dziesięciolecia drobnokrystaliczny cukier Muscovado był jednym z najbardziej znanych towarów eksportowanych podchodzących z Filipin. Warto się nim zainteresować, bo to produkt pełnowartościowy, dobrze wpływający na zdrowie.
Ma słodki, karmelowy smak, podobny do miodu. Odznacza się intensywnym aromatem melasy. Przez ostatnie dziesięciolecia drobnokrystaliczny cukier Muscovado był jednym z najbardziej znanych towarów eksportowanych, podchodzących z Filipin. Warto się nim zainteresować, bo to produkt pełnowartościowy, dobrze wpływający na zdrowie.
Jego nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa "mascabado", oznaczającego "nierafinowany". Można się też spotkać z innymi określeniami - np. "wilgotny cukier", "cukier z Barbadosu" czy "cukier z melasy". Z wyglądu faktycznie przypomina mokry piasek i nie jest sypki jak inne cukry. Poznamy go również po mocnym, ciemnobrązowym kolorze.
Produkt ten wytwarza się z trzciny cukrowej i to jej zawdzięcza swój specyficzny smak oraz zabarwienie. Muscovado uzyskuje się metodą tradycyjną poprzez odparowanie czystej melasy (syropu z trzciny cukrowej). Dojrzała trzcina zawiera do 20 proc. cukru.
Zdrowy jak miód
Charakterystyczna dla tego rodzaju cukru jest odporność na wysokie temperatury, a także długi okres przydatności do spożycia. Warto włączyć go do diety, ponieważ jest bogaty w składniki mineralne - zawiera m.in. wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, sód. Muscovado wytwarzany w kontrolowanych warunkach (cukier bio) ma więcej wartości odżywczych od innych brązowych cukrów oraz od cukru rafinowanego. Całkowita zawartość soli mineralnych w 100 g produktu to 740 mg. Jego wartości odżywcze porównuje się do miodu.
To również doskonałe źródło witaminy A,C i kilku z grupy B (głównie B1, B2, B3, B5 i B6), a także antyoksydantów, które hamują działanie wolnych rodników, zabezpieczając nas przed przedwczesnym starzeniem i groźnymi chorobami, w tym nowotworami.
Badania naukowe wykazały, że spożywanie produktów wytworzonych na bazie trzciny cukrowej pomaga obniżyć ryzyko rozwoju nowotworów, stabilizuje poziom cukru we krwi, pomaga utrzymać właściwą masę ciała, podnosi odporność, korzystnie wpływa na stan uzębienia, usprawnia funkcjonowanie nerek.
Warto wiedzieć, że zastosowanie trzciny cukrowej wychodzi poza kulinaria. W medycynie ludowej wielu krajów uważana jest ona za lek mogący wyleczyć różne schorzenia. Uważa się, że trzcina ma właściwości bakteriobójcze, kojące, przeciwbólowe, wykrztuśne. Łagodzono nią objawy astmy. Była również wykorzystywana do leczenia trudno gojących się ran i oparzeń. Sięgano po nią także w przypadku infekcji, zapalenia, gorączki czy przeziębienia.
Uniwersalny dodatek
Cukier Muscovado zastąpi cukier biały i "zwykły" cukier brązowy. Pasuje do wypieków, deserów. Jest też stosowany do wytwarzania rumu. Generalnie może być stosowany w większości przepisów, w których używany jest cukier brązowy. Możemy słodzić nim herbatę, kawę, koktajle. Ze względu na swój miodowy posmak jest doskonały do pierników. Polecany do przygotowania karmelowych deserów i toffi, tiramisu, ciasteczek, lodów, a nawet ciast owocowych. Niezastąpiony w wypiekach czekoladowych. Smaczny dodatek do owsianki. Może też stanowić bazę egzotycznych marynat (przed grillowaniem mięsa). Można też go dodać do sosu bolognese czy dań chili.
W płaskiej łyżeczce cukru Muscovado jest ok. 15 kcal. Pomimo jego korzystnych właściwości pamiętajmy jednak, że jest to cukier, dlatego nie należy przesadzać z jego spożyciem. Produkt ten najłatwiej kupić w sklepach ze zdrową żywnością i dobrze zaopatrzonych delikatesach. Kosztuje ok. 7-8 zł za 500 g. Można dostać cukier jasny i ciemny.
Mocno czekoladowe ciasto z cukrem Muscovado
Składniki: 250 g cukru Muscovado, 200 g masła, 350 g ciemnej czekolady (najlepiej o 70-procentowej zawartości kakao), podzielonej na kostki, 3 jajka, 50 g mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ewentualnie 100 g wiśni w syropie.
Wykonanie: piekarnik nagrzać do 190 stopni. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (umieszczając składniki w metalowej misce i ustawiając ją nad rondlem z wrzącą wodą). Ubić jajka, aż będą puszyste. Dodać cukier Muscovado i ubijać, aż masa będzie gęsta. Powoli wlać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do czekoladowej masy. Wymieszać. Dodać wiśnie. Masę wylać do niewielkiej formy (najlepiej kwadratowej, 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut, aż na wierzchu utworzy się skorupka. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia. Ciasto podawać podzielone na równe kwadraty.
Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia