Trwa ładowanie...

Brzoskwinie – najlepsze pomysły na przetwory i pyszne ciasta

Brzoskwinia to owoc, który doskonale smakuje zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych, takich jak: witamina C, A, witaminy z grupy B, fosfor, magnez czy też potas. Oczywiście najkorzystniejsze dla ludzkiego organizmu jest jedzenie brzoskwiń w stanie surowym, ale można też je przetwarzać. W jaki sposób wykorzystać brzoskwinie w kuchni?

Brzoskwinie można wykorzystać do ciast i przetworów Brzoskwinie można wykorzystać do ciast i przetworów Źródło: Adobe Stock, fot: ©Moving Moment - stock.adobe.com
d20qy1e
d20qy1e

Przetwory z brzoskwiń

Brzoskwinie można zapasteryzować w słoikach na zimę, np. w postaci dżemu albo owoców w syropie cukrowym, które przypominają te w puszkach dostępne w sklepach. Jak samemu przygotować takie specjały?

Dżem brzoskwiniowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, ale nie przejrzałych i nieuszkodzonych brzoskwiń,
  • 50-60 dag cukru,
  • ½ szkl. wody,
  • 1 łyżka cukru waniliowego, cynamon.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy, sparzamy gorącą wodą, przelewamy zimną i obieramy ze skórki. Kroimy je na mniejsze kawałki, pozbawiając pestek.
  2. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy owoce. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając. Gotujemy tak kilka minut, a potem dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon.
  3. Dżem odparowujemy do wymaganej przez siebie konsystencji.
  4. Gorący nakładamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
d20qy1e

Brzoskwinie w syropie

Składniki:

  • ok. 4 kg twardych i jędrnych brzoskwiń,
  • 2 l wody,
  • ½ kg cukru, 2 
  • duży cytryny.

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie myjemy. W garnku zagotowujemy tyle wody, by móc obgotować w nich owoce. Do wody wkładamy partiami po kilka brzoskwiń i parzymy je przez ok. 30-60 sekund. Wyjmujemy do miski z zimną wodą i delikatnie pozbawiamy skórek.
  2. Obrane brzoskwinie kroimy w kawałki: mniejsze na połówki, a większe na ćwiartki. Staramy się nie pognieść owoców.
  3. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i studzimy.
  4. Brzoskwinie ciasno, ale bez ugniatania, układamy w słoikach – najlepiej o pojemności 900 ml. Zalewamy je syropem do ¾ objętości pojemników. Zakręcamy i ustawiamy luźno w garnku.
  5. Wlewamy do garnka wodę tak, by sięgała do ¾ wysokości słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.
  6. Słoiki wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smaczne placki kukurydziane z jabłkami. Idealny przepis na lekki obiad lub kolację

Ciasta z brzoskwiniami

Brzoskwinie świetnie sprawdzają się również jako dodatek do różnego rodzaju ciast. Wypróbujcie któryś z proponowanych przez nas przepisów, a na pewno nie będziecie tego żałować.

d20qy1e

Szybkie ciasto brzoskwiniowe

Składniki:

  • 2 szkl. mąki,
  • 200 g masła (1 kostka),
  • 5 jajek,
  • ¾ szkl. cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 świeże i dojrzałe brzoskwinie.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i przystępujemy do robienia ciasta.
  2. Cukier ubijamy z jajkami, aż do jego rozpuszczenia się i do uzyskania jasnej puszystej masy.
  3. Masło wlewamy do miski cienką strużką, ciągle ubijając. Można dodać kilka kropli dowolnego olejku zapachowego. Przestajemy ubijać, a do masy dodajemy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto przelewamy do blaszki lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Brzoskwinie myjemy. Możemy je obrać ze skórki, ale nie musimy. Owoce kroimy na niewielkie kawałki, np. w 2-centymetrową kostkę albo w półksiężyce. Rozkładamy je na powierzchni ciasta.
  6. Pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik. Po 10 minutach otwieramy go szerzej, aż w końcu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
d20qy1e

Kruchy placek z brzoskwiniami

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 90 g zimnego smalcu lub margaryny,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki zimnej wody.

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg brzoskwiń,
  • ½ szkl. cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka cukru do posypania.

Przygotowanie:

  1. Porcja przeznaczona jest na dużą tortownicę lub blachę. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej cukier, sól i pokrojony tłuszcz. Siekamy wszystko razem, dodajemy wodę i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą następnie rozpłaszczamy na placek i zawijamy w folię. Odkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Następnie ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki formy. Piekarnik włączamy na 190 stopni i szykujemy nadzienie.
  3. Brzoskwinie kroimy w ósemki i umieszczamy w misce. Dodajemy do nich cukier, cynamon, cukier waniliowy, budyń i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto umieszczone w formie.
  4. Drugą część ciasta wałkujemy na placek o wymiarach formy i przykrywamy nim brzoskwinie, dociskając i sklejając brzegi z ciastem, którym wyłożona była blaszka. W 4-5 miejscach od góry przecinamy ciasto nożem.
  5. Pieczemy godzinę w nagrzanym piekarniku. Po 40 minutach, gdy brzegi ciasta będą mocniej zrumienione, przykrywamy je paskami z folii aluminiowej. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d20qy1e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d20qy1e
Więcej tematów