Trwa ładowanie...

Brukselka – jakie ma właściwości i jak wykorzystać w kuchni?

Brukselka jest warzywem, które stanowi krzyżówkę kapusty i jarmużu. Wyglądem przypomina miniaturowe główki kapusty. Pochodzi z Belgii, stąd też jej nazwa nawiązująca do stolicy tego kraju, czyli Brukseli. Jakie właściwości ma to niepozorne warzywo i jak je przyrządzić, by było nie tylko zdrowe, ale i smaczne?

Brukselkę można jeść na surowo albo gotowaną lub pieczoną Brukselkę można jeść na surowo albo gotowaną lub pieczoną Źródło: adobe stock
desm3u1
desm3u1

Właściwości brukselki

Brukselka, jako że pochodzi od kapusty, jest rośliną wzdymającą, jednak jednocześnie jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją spożywać zarówno osoby na diecie redukcyjnej, jak i diabetycy.

Brukselka zawiera duże ilości błonnika, który sprawia, że po jej zjedzeniu na długo czujemy się syci. Wspiera również przemianę materii. Warzywo to jest bogate w witaminy i składniki mineralne, takie jak: witamina A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, żelazo, cynk, miedź, selen, wapń, mangan, siarka, magnez, sód, potas i fosfor.

Brukselka wspiera odporność organizmu, a dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe, dzięki zawartości sulforafanu, czyli silnego przeciwutleniacza. Ze względu na obecność kwasu foliowego polecana jest kobietom starającym się o dziecko i będącym w ciąży. Wspiera płodność i zapobiega wadom rozwojowym płodu. Ponadto warzywo to pozytywnie wpływa na układ krążenia, a nawet na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Brukselka ma właściwości regulujące ciśnienie krwi oraz pracę sera, rozszerzając naczynia krwionośne i zapobiegając zawałowi. Dzięki witaminie K brukselka zapobiega zakrzepom oraz bierze udział w utrzymaniu odpowiedniego poziomu białek, które budują tkankę kostną. Działa więc przeciw osteoporozie.

desm3u1

Jedynie pacjenci z niedoczynnością tarczycy powinni być ostrożni w jej spożywaniu, ponieważ zawiera siarkocyjaniny, które należą do substancji wolotwórczych i utrudniają wchłanianie jodu z pożywienia. Jako warzywo wspierające krzepliwość krwi nie powinno być też ono spożywane przez osoby ze skłonnością do żylaków.

Jak gotować brukselkę?

Wybierając brukselkę, zwróćmy uwagę na jej kolor. Główki powinny być jasnozielone i twarde, a liście przylegać do siebie. Wszelkie żółte plamki powinny powstrzymać nas od zakupu.

Brukselkę można jeść na surowo albo w postaci przetworzonej po poddaniu obróbce termicznej. Niestety, bardzo często po ugotowaniu brukselka staje się gorzka. Nie każdemu też odpowiada jej specyficzny zapach.

Czy można zrobić coś, by temu zapobiec? Okazuje się, że tak. Wystarczy do wody, w której gotuje się brukselka, dodać odrobinę mleka albo cukru, aby pozbyć się goryczki. Ważne jest, by gotować brukselkę bez przykrywki. Dzięki temu jej zapach stanie się mniej intensywny.

desm3u1

Brukselkę należy wrzucać do gotującej się wody, a jej obróbka termiczna powinna być krótka – ok. 3 minuty wystarczy, by warzywo ugotowało się, ale zachowało chrupkość i wartości odżywcze. Po ugotowaniu brukselkę należy przelać zimną wodą, by utrzymała swój zielony kolor i chrupkość.

Do gotującej się brukselki można również dodać szczyptę cynamonu albo wrzucić piętkę chleba. Cynamon sprawdzi się również w czasie gotowania na parze. Brukselkę można też grillować albo piec. Świetnie smakuje np. podana z rozpuszczonym masłem i bułką tartą albo z oliwą z oliwek i czosnkiem.

Brukselka adobe stock
Źródło: adobe stock

Polecana jest również w połączeniu z orzechami lub serem i pomidorami. Pasuje do zup jarzynowych, ale sprawdzi się też jako puree w połączeniu z ziemniakami albo też jako dodatek do zdrowych zielonych koktajli.

desm3u1

Brukselkę należy spożyć w ciągu kilku dni od zbioru lub zakupu. Jeśli wiemy, że nie zjemy jej w tym okresie, najlepiej zamrozić ją.

Jak podawać brukselkę?

Brukselkę można podawać jako dodatek do mięs w połączeniu z ziemniakami lub ryżem. Pasują do niej również orzechy podprażone na suchej patelni, sok z cytryny oraz sos sojowy. Świetnie dogaduje się z kalafiorem, brokułami, marchewką, porem, selerem, różnego rodzaju serami czy też podsmażoną cebulą oraz czosnkiem.

Przepis na pieczoną brukselkę z miodem i octem balsamicznym

Składniki:

  • ½ kg brukselki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól i pieprz.
desm3u1

Przygotowanie:

  1. Z każdej główki brukselki zrywamy pierwszą warstwę listków. Myjemy je i kroimy na pół, odcinając twarde końcówki.
  2. Warzywo dokładnie mieszamy z olejem i przyprawami. Wykładamy ba blachę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
  3. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
  4. Miód łączymy z łyżką oleju i octem balsamicznym. Po upieczeniu brukselkę polewamy przygotowanym sosem.

Zupa warzywna z brukselką

Składniki:

  • ¼ kg brukselki,
  • 1 pietruszka – korzeń,
  • 4 ziemniaki,
  • 5 marchewek,
  • ½ selera,
  • ½ pora,
  • ½ brokułu,
  • 1 cebula,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka tymianku,
  • sos sojowy,
  • pieprz.
desm3u1

Przygotowanie:

  1. Bulion wlewamy do garnka. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojoną na pół brukselkę oraz seler starty na tarce. Dodajemy do tego opaloną lub opieczoną cebulę.
  2. Wszystko razem gotujemy ok. 20-30 minut. Po tym czasie dokładamy brokuł i czosnek.
  3. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Potrawę doprawiamy sosem sojowym i pieprzem dopiero na talerzu.

Co ciekawe, brukselkę można również kisić.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
desm3u1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
desm3u1
Więcej tematów