Brazylijska pieczarka murill - co warto o niej wiedzieć?
Grzyby zazwyczaj doceniamy jedynie ze względu na walory smakowe. To podejście jest niesłuszne, gdyż naukowo dowiedziono, że wiele gatunków pozytywnie wpływa na organizm - w tym grzyby shiitaki. Doskonałym przykładem jest również brazylijska pieczarka.
Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej nazywają ją "grzybem boga" i od wieków włączają do jadłospisu, co korzystnie wpływa na ich zdrowie (m.in. znacznie ogranicza zachorowalność na raka, cukrzycę czy nadciśnienie)
. Reszta świata poznała ten dar natury dopiero po 1945 roku, kiedy to odkrył go angielski mykolog William A. Murill. Początkowo produkt ten nie wzbudził zainteresowania i większą uwagę zwrócono na niego dopiero w latach 70-tych. Badacze potwierdzili wtedy, że pieczarka ta jest nie tylko pyszna, ale zawiera wiele cennych dla zdrowie składników.
Szereg zdrowotnych właściwości
Wraz z rosnącym zainteresowaniem tym grzybem, naukowcy przeprowadzili szereg badań nad Agaricus blazei Murill (łacińska nazwa pieczarki) i odkryli, że produkt ten zawiera niezwykle dużą ilość polisacharydów. Są to grupy węglowodanów i biopolimerów, które wykorzystuje się w medycynie, m.in. do wzmacniania układu immunologicznego człowieka. Z tego powodu murill polecana jest szczególnie osobom z osłabioną odpornością, w tym także chorych na cukrzycę lub anemię.
Do innych zalet pieczarki brazylijskiej należy zaliczyć obecność w jej składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych - w tym kwasu linolenowego, który obniża stężenie cholesterolu i ciśnienie krwi. Włączenie jej do jadłospisu to naturalna pomoc w walce z nadmiernym poziomem cholesterolu lub dolegliwościami układu krwionośnego. Badanie wykazały także, że produkt ten pozytywnie wpływa na stan wątroby. Może znacznie ograniczyć ryzyko zachorowania na marskość wątroby i wirusowe zapalenie typu B i C.
Wyniki badań przeprowadzonych w 2004 roku w Korei Południowej dowodzą również, że grzyby murill mogą być przydatne do leczenia raka wątroby oraz innych typów nowotworów. Pacjentom w trakcie chemioterapii lub radioterapii podawano dania z pieczarką brazylijską, a dzięki temu ich ogólny stan zdrowia znacznie się poprawiał i wzmacniała się ich odporność.
Murill to również spore dawki witamin z grupy B, które poprawiają samopoczucie i zwiększają odporność na stres oraz duże ilości wartościowego białka, szczególnie polecane w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Gdzie kupić murill?
Świeże grzyby sporadycznie pojawiają się na polskim rynku - zazwyczaj w dużych supermarketach lub na giełdach warzywno-owocowych. W delikatesach spożywczych i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są murill suszone. Należy podkreślić, że proces suszenia nie wpływa na wartości odżywcze pieczarki. Bez problemu też można zaopatrzyć się w suplementy na bazie tego produktu np. w formie kapsułek czy proszku.
Jak wykorzystać je w kuchni?
Suszona pieczarka brazylijska ma nieco migdałowy posmak. To oryginalny dodatek do zup, sałatek, risotto oraz makaronów. Doskonale smakuje również w mięsnych daniach np. jako farsz do wołowiny. Zanim jednak dodamy ją do potrawy, należy namoczyć ją w wodzie i pozostawić na minimum pół godziny, aby spęczniała. W przypadku zupy grzybowej z jej dodatkiem pamiętajmy, że nie powinna być gotowana dłużej niż 10-15 minut, bo zmieni swoją strukturę i będzie niesmaczna. Istotne jest też prawidłowe przechowywanie. Po otwarciu opakowania z suszonymi grzybami najlepiej przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika, aby nie nabrały wilgoci.
Na podstawie: healthbenefitstimes.com/globalhealingcenter.com/mp/WP Kuchnia