8 zdrowych, jesiennych śniadań
Pożywne śniadania na jesienne poranki
Jesienią można - a nawet trzeba - jeść zdrowo i ze smakiem. Oto przepisy na poranne dania, które sprawią, że pierwszy posiłek o tej porze roku doda nam sił, poprawi nastrój i będzie solidną porcją zdrowia.
Jesienią można - a nawet trzeba - jeść zdrowo i ze smakiem. Oto przepisy na poranne dania, które sprawią, że pierwszy posiłek o tej porze roku doda nam sił, poprawi nastrój i będzie solidną porcją zdrowia.
Dyniowe naleśniki
To tzw. "pankejki" - puszyste i o mniejszej średnicy niż popularne w Polsce naleśniki. Układamy je jeden na drugim. Możemy polać je miodem albo syropem klonowym. Bardzo smaczne będą posypane posiekanymi orzechami. Dla smaku do masy można dodać kilka kropli aromatu waniliowego albo ziarenka z jednej laski wanilii.
Składniki: pół szklanki płatków owsianych, ćwierć szklanki puree z dyni, 6 białek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu, ewentualnie wanilia
Wykonanie: zemleć płatki owsiane (w malakserze, młynku do kawy). Wsypać do miseczki. Dodać puree z dyni, białka, proszek do pieczenia, cynamon. Składniki zmiksować na gładką masę. Nieprzywierającą, rozgrzaną patelnię spryskać sprayem do smażenia (można też smażyć na niewielkiej ilości masła). Naleśniki smażyć z każdej strony po minucie.