Trwa ładowanie...

5 przepisów na zapiekanki makaronowe

Jeśli chcesz pozbyć się resztek z lodówki, jeśli masz ochotę na szybki i pyszny obiad, jeśli lubisz makaron – zapiekanka będzie idealnym pomysłem na obiad. Robi się naprawdę ekspresowo i możesz dorzucić właściwie wszystko, na co tylko masz ochotę. Doskonale łączy w sobie różnego rodzaju warzywa, sosy, mięsa. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na zapiekanki makaronowe, które nie mają prawa się nie udać.

Smakowite zapiekanki z makaronem Smakowite zapiekanki z makaronem Źródło: Adobe Stock
dv159e4
dv159e4

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 5 pieczarek,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki chili,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • 400 g suchego makaronu,
  • 5 malinowych pomidorów,
  • 400 g sera żółtego,
  • 1 pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotowujemy wodę na makaron. Solimy ją, gdy zacznie się gotować i dodajemy makaron. Mieszamy i gotujemy al dente.
  2. W czasie, gdy gotuje się makaron, przygotowujemy mięsną warstwę zapiekanki. Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa przez ok. 10 minut, mieszając je co jakiś czas i pilnując, by się zbyt mocno nie przypiekły. Mają być szkliste.
  4. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso mielone i przyprawy. Dokładnie mieszamy, by składniki połączyły się ze sobą. Smażymy przez kolejne 10 minut i odstawiamy.
  5. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego olejem. Na makaron wykładamy warzywa z mięsem. Na wierzchu rozkładamy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Posypujemy je posiekaną natką pietruszki. Na samym końcu rozkładamy starty na tarce o grubych oczkach ser.
  6. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut bez przykrycia.

Szybki obiad z resztek. Sycąca, domowa zapiekanka

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i papryką

Składniki:

  • 300 g makaronu,
  • 350 g piersi z kurczaka, przyprawa do kurczaka,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 papryczka pepperoni,
  • 1 czerwona papryka,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz ziołowy, papryka ostra i słodka, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki albo kolendry,
  • sos beszamelowy.
dv159e4

Składniki na sos beszamelowy:

  • 300 ml mleka,
  • 40 g masła,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, oregano.

Przygotowanie:

  1. Zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy do niej makaron. Gotujemy go al dente – ok. 2-3 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
  2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kurczaka. Przyprawiamy papryką ostrą i słodką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy całość przez ok. 3-4 minuty.
  3. Kroimy pieczarki, obie papryki oraz kolendrę lub natkę pietruszki. Warzywa dodajemy do kurczaka. Dorzucamy koncentrat pomidorowy i śmietankę. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
  4. Dodajemy na patelnię ugotowany makaron i wszystko mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  5. Przygotowujemy sos beszamelowy. W garnku na niewielkim ogniu roztapiamy masło. Dodajemy do niego mąkę i dokładnie mieszamy przez ok. 10 sekund, by masa stałą się jednolita.
  6. Do masy powoli dodajemy mleko i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. Gdy nabierze konsystencji przypominającej kisiel, zestawiamy go z ognia. W razie potrzeby możemy dodać nieco mleka, by go rozrzedzić.
  7. Sos beszamelowy wylewamy na makaron w naczyniu żaroodpornym. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
dv159e4

Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • 150 g makaronu – najlepiej penne,
  • 100 g szpinaku,
  • 50 g gorgonzoli,
  • 60 ml śmietanki 36 proc.,
  • 50 g tartej żółtej mozzarelli,
  • 100 g wędzonego łososia,
  • 150 g pomidorków koktajlowych,
  • sól, pieprz, ostra papryka, płatki chili, listki świeżej bazylii.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy go, stawiamy na niewielkim ogniu w garnku. Dodajemy do niego osuszone liście szpinaku. Podgotowujemy przez ok. pół minuty, by szpinak tylko zwiędnął. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy całość do żaroodpornego naczynia.
  2. W garnku z kolei mieszamy śmietanę, mozzarellę i gorgonzolę. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sery rozpuszczą się.
  3. Wykładamy masę na makaron ze szpinakiem. Posypujemy ostrą papryką. Na wierzch kładziemy pokrojonego w kawałki wędzonego łososia. Wciskamy go lekko w makaron. Obkładamy pokrojonymi na pół lub w plasterki pomidorkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po upieczeniu posypujemy płatkami chili i dekorujemy bazylią.
dv159e4

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami

Składniki:

  • 20 dag makaronu,
  • 50 dag piersi z kurczaka,
  • 20 dag tartej mozzarelli,
  • 20 dag pieczarek,
  • 15 dag sera brie,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 125 ml śmietanki 30 proc.,
  • ½ cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól, pieprz ziołowy.

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, osuszamy i pozbawiamy twardych końcówek. Kroimy je w plasterki, zostawiając w całości główki. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a brie w kostkę. Również pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
  2. Kurczaka doprawiamy kurkumą, ostrą papryką, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem ziołowym. Zalewamy łyżką oliwy i dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły każdy kawałek piersi z kurczaka. Odstawiamy.
  3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzucamy do niego szparagi. Wszystko odcedzamy i odstawiamy.
  4. Włączamy piekarnik, by rozgrzał się do 200 stopni.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej cebulkę do momentu aż ładnie się zeszkli. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę, ciągle mieszając. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich sok. Dodajemy kurczaka. Podsmażamy, aż całkowicie zmieni się jego kolor. Wszystko odstawiamy.
  6. W garczku zagotowujemy śmietankę. Dodajemy do niej ser brie. Powoli podgrzewamy, mieszając, aż ser się rozpuści.
  7. W misce mieszamy kurczaka z warzywami, makaron ze szparagami oraz sos śmietanowy.
  8. Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę mieszanki. Posypujemy startą mozzarellą. Przekładamy resztę makaronu z kurczakiem i warzywami. Posypujemy resztą mozzarelli.
  9. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut aż ser się rozpuści.
Zapiekanka makaronowa Adobe Stock
Zapiekanka makaronowaŹródło: Adobe Stock, fot: brent hofacker

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem i sosem serowym

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu suchego,
  • ½ główki kalafiora,
  • 25 g masła,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 300 ml mleka,
  • 100 g sera startego np. cheddar, brie, mozzarella,
  • 3 łyżki płatków migdałowych.
dv159e4

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i smażymy przez ok. 2 minuty na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Powoli wlewamy mleko i mieszamy, aż sos beszamelowy będzie odpowiednio gęsty. Dodajemy musztardę, starty ser i sól do smaku. Mieszamy do czasu, aż ser rozpuści się i powstanie jednolity gładki sos. Sosem polewamy kalafiora i makaron.
  4. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut, by sos zaczął bulgotać i delikatnie się rumienić.
  5. W połowie pieczenia posypujemy całość płatkami migdałowymi. Do zapiekanki można też dodać pokrojoną w kostkę wędlinę lub wędzonego łososia.

Zapiekanki makaronowe są szybkim, łatwym do przygotowania i niezwykle smacznym pomysłem na obiad. To danie pełne aromatu i smaku, które można w dowolny sposób modyfikować, zmieniać i dopasowywać do własnych upodobań. Zapiekanki są również sycące, więc z pewnością zaspokoją głód nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dv159e4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dv159e4
Więcej tematów