Trwa ładowanie...

5 oryginalnych pomysłów na pulpeciki

Pochodząca z Włoch potrawa kojarzy się przede wszystkim z kulkami przyrządzanymi na bazie mięsa mielonego, wieprzowego, cielęcego czy drobiowego. Jednak także bez niego przygotujemy pyszne pulpeciki. Oto kilka przykładów…

Pulpety to fantastyczny pomysł na obiadPulpety to fantastyczny pomysł na obiadŹródło: Adobe Stock, fot: Mark Stout
doe8baz
doe8baz

Pulpeciki z wątróbki

Masz ochotę na smaczny i oryginalny dodatek do rosołu czy innej klarownej zupy? Przygotuj proste pulpeciki na bazie wątróbki, najlepiej drobiowej, kaczej lub kurzej. Jak je przyrządzić?

Wątróbkę (200-300 g) dokładnie oczyszczamy, lekko podsmażamy, po czym mielimy w maszynce. Następnie dodajemy surowe jajko, miękkie masło (łyżka) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (5 ząbków). Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Na koniec dosypujemy bułkę tartą (3-4 łyżki), znów mieszamy, po czym formujemy niewielkie kulki, które gotujemy w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Pulpeciki można gotować bezpośrednio w rosole, który nabierze wówczas jeszcze bogatszego smaku.

Pulpeciki z pstrąga

Jego lekko różowe mięso jest delikatne i smaczne, a dodatkowo dostarcza dużo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Pstrąga można przetwarzać na różne sposoby, choćby przyrządzając z niego pyszne pulpeciki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotleciki z jajek. Propozycja idealna dla wegetarian

Zadanie jest proste. Filety z pstrąga (500 g) drobno siekamy, podobnie jak pęczek koperku i kapary (2-3 łyżki). Wszystko mieszamy, razem z pokrojoną w kostkę kajzerką (1-2). Dodajemy kaszę manną (2 łyżki) i surowe jajko, znów mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie z masy formujemy pulpeciki, które obtaczamy w bułce tartej lub otrębach i smażymy na złoty kolor.

doe8baz

Potrawę podajemy z ziemniakami i sosem, np. musztardowym. Jak go przygotować? Na patelni szklimy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz musztardę Dijon (łyżkę) i łagodniejszą musztardę francuską (dwie łyżki). Dolewamy ok. 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przyprawiamy go sosem Worcestershire (łyżka) i drobno posiekaną natką pietruszki. Przed zaserwowaniem, w ciepłym sosie dokładnie rozprowadzamy 100 g masła.

Pulpeciki z tofu

Twarożek z mleka sojowego od wieków stanowi podstawę jadłospisu mieszkańców Azji, w ostatnich latach zyskuje też popularność w Polsce, zwłaszcza wśród wegan i wegetarian. Tofu ceni się nie tylko za walory odżywcze, ale również ze względu na wszechstronne zastosowanie kulinarne. Świetnie sprawdza się jako baza bezmięsnych pulpecików.

Tofu, najlepiej wędzone (300 g) wystarczy zblendować z bułką tartą lub otrębami zbożowymi (5 łyżek), sosem sojowym (2 łyżki), suszonymi pomidorami w oliwie (3-4 sztuki), drobno posiekaną cebulą czerwoną (niewielką), musztardą dijon (łyżeczka) i oliwą z oliwek (łyżeczka). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz suszonym rozmarynem, a następnie formujemy pulpeciki i smażymy, aż do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.

Pulpeciki z jarmużu

Warzywo z rodziny kapustowatych już w czasach starożytnych ceniono ze względu na wygląd (uprawiano jako roślinę ozdobną), ale również wartości odżywcze – stanowi skarbnicę błonnika, witamin, minerałów oraz silnych przeciwutleniaczy. Jarmuż powinien regularnie gościć w naszym jadłospisie. Jak przyrządzić z niego pyszne pulpeciki?

doe8baz

Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy jarmuż (pęczek), który wcześniej należy umyć i dość drobno posiekać. Podsmażamy przez kilka minut, po czym przekładamy do dużej miski, razem z surowymi żółtkami (2-3 sztuki), mlekiem (pół szklanki) oraz pokrojonym na małe kawałki chlebem pszennym (2-3 kromki). Wszystko mieszamy na jednolitą masę, a następnie wstawiamy do lodówki, na przynajmniej godzinę. Po tym czasie formujemy pulpeciki i smażymy na maśle klarowanym. Podajemy na świeżych liściach jarmużu skropionych octem balsamicznym.

Pulpeciki z kaszy gryczanej

Kasza gryczana od wieków gości w polskiej kuchni i także dzisiaj nie powinna jej opuszczać. To skarbnica cennych składników odżywczych, ale również uniwersalny produkt kulinarny, z którego możemy wyczarować choćby pyszne pulpeciki.

Kaszę gryczaną (szklanka) gotujemy w bulionie, mięsnym lub warzywnym. Studzimy, a w tym czasie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek (2 ząbki) oraz starte na tarce o grubych oczkach pieczarki (4-5). Dodajmy kaszę, surowe jajka (2), siemię lniane (4 łyżki) i drobno posiekaną natkę pietruszki (jej ilość zależy od naszych preferencji smakowych). Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym (2-3 łyżki). Dokładnie mieszamy, formujemy pulpeciki i smażymy je na złoty kolor. Serwujemy z sosem grzybowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
doe8baz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
doe8baz
Więcej tematów