Kurki – kalorie, właściwości, jak rozpoznać, jak zrobić, potrawy

Kurki są niskokaloryczne i delikatne. Świetnie sprawdzą się w daniach usmażone na maśle ze śmietaną oraz w omletach, jajecznicach, do mięs i ziemniaków.

Kurki mają mało kalorii i są ciężkostrawne
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Agnieszka Krasa

Kurki – kalorie i wartości odżywcze

Kurka - pieprznik jadalny - ma delikatny, lecz wyczuwalny w potrawie smak i jest ciężkostrawna. Składa się w 88% z wody, a witaminy i składniki odżywcze (jak i pozostałe grzyby kurka zawiera je w śladowych ilościach) znajdują się głównie w jej górnej części, przypominającej kapelusz. W kurkach można znaleźć witaminy C, B1, E, PP, miedź, cynk, wapń, potas,jod, fluor, kwasy fenolowe, wysoko przyswajalne białko oraz beta-karoten. Kurki są niskokaloryczne. 100 gramów surowych grzybów ma od 19 do 32 kalorii.

Kurki – jak rozpoznać

Kurki występują głównie w lasach iglastych, już od czerwca aż do października. Rosną po kilkanaście sztuk obok siebie i bardzo łatwo dostrzec je w ściółce. Mają charakterystyczną barwę od jasnożółtej do pomarańczowej, dzięki której ciężko pomylić kurki z innymi grzybami. Kapelusz stanowi natomiast całość z nóżką. Kurki są trwałe, a robaki ich nie lubią (stąd porównanie tych grzybów do borowików). Niejadalnym odpowiednikiem kurek są lisówki pomarańczowe, fałszywe kurki, o gęstszych blaszkach i ciemniejszych owocnikach, które na szczęście nie wykazują silnych właściwości trujących.

Kurki – jak zrobić

Starsze okazy kurek mają ciekawy, nieco pikantny, pieprzny posmak. Pieprzniki jadalne najlepiej przyrządzić w dniu ich zebrania, a wybiera się okazy o lekko rozkwitłych kapeluszach. Suche kurki czyści się, prędko płucze i natychmiast osusza, aby zbytnio nie nasiąkły wodą. Idealnie nadają się do zapiekania, duszenia z dużą ilością płynu (odrobinę dłużej niż pozostałe grzyby)
, a także smażenia. Kurki tu wstaw treść się zawsze już po usmażeniu, nie wcześniej, gdyż wydzieliłyby zbyt dużo soku.

Kurki w śmietanie

Do kurek w śmietanie najlepiej wykorzystać kwaśną śmietanę 18%. Część płynu można wcześniej ubić, aby sos był bardziej napowietrzony, a w efekcie bardziej puszysty. Do smaku wystarczy masło, odrobina natki pietruszki i przypraw i otrzymuje się kurki w śmietanie do podania jako samodzielna potrawa bądź dodatek do dań obiadowych.

Tak przyrządzone kurki zjada się najlepiej już w dniu ich obróbki termicznej. Ważna jest również wczesna pora dnia, gdyż są dość ciężkostrawne. Nie należy przechowywać ich w lodówce dłużej niż dwa dni.

Kurki – potrawy

Kurki smakują wyśmienicie w jajecznicach, omletach, zupach. Te lekko twarde grzyby można podsmażyć na prawdziwym maśle i połączyć z makaronem i warzywami. Pasuje do nich majeranek, świeżo zmielony pieprz, posiekana natka pietruszki (superfood)
, czosnek. Sosy z kurek na bazie cebuli i śmietany dobrze uzupełnią potrawy mięsne, zapiekanki ziemniaczane lub ryżowe, nadzienie do pierogów, naleśników oraz placki warzywne. Cenionym przysmakiem są również kurki w occie. Oprócz świeżych grzybów wykorzystuje się także kurki mrożone (po ich chwilowym zblanszowaniu we wrzątku).

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit