Czego nie należy zamrażać?

Zamrażanie to dobra metoda na przechowywanie żywności. Ale nie wszystko może trafić do zamrażalnika. Są produkty, które pod wpływem niskiej temperatury stracą smak i konsystencję, stają się wodniste, kruszą się, rozwarstwiają. Co dokładnie?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Zamrażanie to dobra metoda na przechowywanie żywności. Ale nie wszystko może trafić do zamrażalnika. Są produkty, które pod wpływem niskiej temperatury stracą smak i konsystencję, stają się wodniste, kruszą się, rozwarstwiają. Co dokładnie?

Poniższe zasady to wskazówki – mrożenie tych produktów może zmienić ich strukturę, pogorszyć jakość i smak. Niektórzy jednak mrożą wszystko. "Ja tam wkładam do zamrażalnika wszystko, co mi zostaje – pisze jedna z internautek. Owoce, białka jajek, sosy. Fakt, czasem po wyjęciu z zamrażalnika niektóre produkty nie nadają się do spożycia, ale większość tak". Przyjrzeliśmy się podpowiedziom dietetyków, przeanalizowaliśmy doświadczenia opisane przez internautów – i wiemy już, czego lepiej nie przechowywać w zamrażarce.

Zasada numer jeden

Nie powinno się zamrażać surowych produktów bogatych w wodę – np. ogórków, sałaty, pomidorów, pomarańczy, arbuzów. Po rozmrożeniu nie będą już chrupiące i jędrne. W procesie mrożenia wytwarzają się kryształki lodu, które uszkadzają delikatną strukturę tych produktów. Chyba że po rozmrożeniu zamierzasz takie warzywo albo owoc wykorzystać w inny sposób (np. zmiksować na gładki sos) – wtedy można spróbować.

Zasada numer dwa

Nie zamraża się kremów – budynie, śmietana, majonez, kremowe i miękkie sery (takie jak ricotta, mascarpone czy serek śmietankowy), bita śmietana, nawet jogurt nie są produktami, które dobrze tolerują taką formę przechowywania. Powód? Wszystkie zamarzną na kość. Jogurt po wyciągnięciu z lodówki będzie bardziej przypominał twarde lody. Jeśli o to ci chodziło, to w porządku.

Zasada numer trzy

Nie zamraża się także raz rozmrożonych produktów. Powód? W żywności obecne są mikroorganizmy – po rozmrożeniu „budzą się” i szybko namnażają, możemy więc zafundować sobie zatrucie pokarmowe. Nigdy nie mrozimy też gorących dań – najpierw trzeba je całkowicie ostudzić.

Zasada numer cztery

Nie zamrażamy ugotowanego makaronu, ziemniaków ani ryżu. Jedna z internautek wspomina: „Zamroziłam sobie kiedyś pomidorową z drobnymi kluseczkami. Po rozmrożeniu miałam niezidentyfikowaną masę czegoś, co nie było ani pomidorową, ani makaronem”. Poza tym takie produkty są po rozmrożeniu niesmaczne.

Tego nie zamrażaj

Owoce: grejpfrut, jabłko, cytryna, limonka, pomarańcza, arbuz, winogrona, banany. Te ostatnie po rozmrożeniu puszczają sok i na surowo nie nadają się do jedzenia, ale można je wykorzystać do przygotowania ciasta bananowego, pankejków czy koktajli.

Warzywa: ogórek, seler (korzeń), sałata, papryka, ziemniaki, rzodkiewki, kiełki, cebula, czosnek.

Nabiał: miękkie sery, mleko, serek wiejski, serki śmietankowe, majonez, dressingi do sałatek, jogurt – mrożenie zmieni ich konsystencję. Natomiast żółty ser po rozmrożeniu zacznie się kruszyć. Można wcześniej go zetrzeć, wówczas nadaje się do pizzy, spaghetti czy tostów.

Płyny: napoje gazowane i wyciskane w domu soki – te drugie po rozmrożeniu rozwarstwią się.

Inne: sałatki z majonezem, farsz do pierogów ruskich, kawior.

Spór na temat jajek

Zdania dotyczące mrożenia jajek są podzielone. Jedni twierdzą, że zamrażać można białka i żółtka oddzielnie, inni, że z powodzeniem możemy włożyć całe jajko do zamrażalnika. Jak to więc jest? Przede wszystkim jajko powinno być surowe – ugotowane na twardo czy miękko odpadają. W wielu książkach kucharskich można znaleźć zalecenie, by jajko wybić ze skorupki, a żółtko i białko zamrażać oddzielnie.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał