Ryż w kuchni - do przepisów i nie tylko

Tuż obok makaronu i ziemniaków to jeden z produktów, który znajdziemy w większości polskich kuchni. Na jego popularność wpływają głównie względy finansowe, ponieważ jest znacznie tańszy niż ryż długoziarnisty, brązowy, czerwony czy czarny. Biały ryż swój kolor, kształt i smak zawdzięcza procesom produkcyjnym, którym jest poddawany. Z ziarenek poprzez polerowanie usuwane są wierzchnie warstwy, tym samym jednak pozbawiane są większości najcenniejszych witamin oraz minerałów. Mimo to warto włączać ten produkt do jadłospisu, bo jest smaczny i sprawdzi się m.in. w diecie lekkostrawnej. Przyda się także do kuchennych trików. Oto praktyczne podpowiedzi i kilka inspiracji, jak wykorzystać ryż w kuchni.

Obraz

/ 10Nie tylko do pomidorowej

Obraz

Tuż obok makaronu i ziemniaków to jeden z produktów, który znajdziemy w większości polskich kuchni. Na jego popularność wpływają głównie względy finansowe, ponieważ jest znacznie tańszy niż ryż długoziarnisty, brązowy, czerwony czy czarny. Biały ryż swój kolor, kształt i smak zawdzięcza procesom produkcyjnym, którym jest poddawany. Z ziarenek poprzez polerowanie usuwane są wierzchnie warstwy, tym samym pozbawiane są większości najcenniejszych witamin oraz minerałów. Mimo to warto włączać ten produkt do jadłospisu, bo jest smaczny i sprawdzi się m.in. w diecie lekkostrawnej. Przyda się także do kuchennych trików. Oto praktyczne podpowiedzi i kilka inspiracji, jak wykorzystać ryż w kuchni.

/ 10Azjatycki produkt numer 1

Obraz
© 123RF.COM

W kulturze Dalekiego Wschodu ryż stanowi podstawę diety i uważany jest za symbol życia. Azjaci jedzą go na słodko i słono, z dodatkami lub bez, używają go do przygotowywania mąki, makaronu, płatków, piwa, sake i papieru spożywczego. Co ciekawe, na południu Chin mieszkańcy mają zwyczaj witania się słowami "czy jadłeś już dzisiaj ryż?", a podczas noworocznych życzeń nie może zabraknąć określenia "oby nigdy nie przypalił ci się ryż". Plantacje ryżu współcześnie nie ograniczają się jedynie do rejonów Azji, ale najbardziej ceniony jest ryż pochodzący z plantacji wodnych.

/ 10Zalety i wady białego ryżu

Obraz
© 123RF.COM

Do głównych zalet ryżu z pewnością należy zaliczyć brak glutenu, dzięki czemu polecany jest osobom chorym na celiakię. Jest lekkostrawny, dlatego sprawdzi się także w diecie osób mających problemy z żołądkiem. Mimo polerowania i utraty części składników, i tak dostarcza pewnych dawek potasu, żelaza, cynku i magnezu. Należy jednak spożywać go z umiarem, ponieważ nie należy do grupy produktów niskokalorycznych - w 100 g ma aż 350 kcal. Ma również wysoki indeks glikemiczny (70), dlatego po jego zjedzeniu rośnie poziom cukru we krwi, a następnie szybko spada, a to może skutkować napadami głodu. Zdarza się, że nadmierna konsumpcja ryżu jest przyczyną gorzkiego posmaku w ustach i niedoboru witaminy B1.

/ 10Ryż i szafran - duet idealny

Obraz
© 123RF.COM

Szafran, jedna z najdroższych przypraw świata, doskonale urozmaici nie tylko smak dań z ryżem w roli głównej, ale dodatkowo zabarwi go na kuszący, złoto-żółty kolor. To jednak nie jedyne zalety takiego zestawu.

Naukowcy z Uniwersytetu w Sydney wraz z badaczami z włoskiego uniwersytetu L'Aquila udowodnili, że potrawy na bazie ryżu z dodatkiem szafranu to doskonała profilaktyka chorób oczu. Wszystko za sprawą związków aktywnych z przyprawy, które wzmacniają funkcje ochronne komórek oczu i zapobiegają zanikaniu mięśni, co jest częstym powodem osłabienia lub utraty wzroku.

/ 10Przechowywanie i nietypowe zastosowanie ryżu

Obraz
© Shutterstock.com

Surowy ryż należy przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu. Nie powinien znajdować się blisko artykułów o intensywnym zapachu.

Ten sypki produkt warto wykorzystać do kuchennych sztuczek. Kilka ziarenek dodanych do solniczki sprawi, że ta nie będzie nabierała wilgoci i dłużej nam posłuży bez potrzeby wymieniania na świeżą.

/ 10Ryż w praktyce

Obraz
© 123RF.COM

Wyróżnia się kilka metod gotowania ryżu, a każda z nich ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Najczęściej kupujemy ryż w woreczkach i gotujemy go we wrzątku. Lepiej jednak wybrać sypki produkt, a następnie zalać go wrzącą, osoloną wodą (1,5 litra na szklankę ryżu) i gotować ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzić i podawać według upodobań. Inną metodą jest zalanie ziaren zimną wodą i doprowadzenie do wrzenia, po czym należy zmniejszyć gaz, wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Zdrową wersją jest także przygotowanie ryżu na parze - do tego przyda się specjalny pojemnik do gotowania w parowarze.

Ryż będzie smaczniejszy po ugotowaniu w wywarze warzywnym. Niektórzy polecają dodanie do garnka odrobiny masła - dzięki czemu nie wykipi, a kilka kropel soku z cytryny zapewni śnieżnobiały kolor produktu. Ugotowane ziarenka można przechowywać w lodówce do dwóch dni, warto wykorzystać je m.in. do zapiekanek.

/ 10Zapiekanka ryżowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g piersi z kurczaka, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka oregano, 2 ząbki czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki, 200 g ugotowanego ryżu, 2 duże pomidory, tłuszcz do smażenia, parmezan lub inny ser do zapiekania, oliwa z oliwek, sól morska.

Przygotowanie: kurczaka pokroić na kawałki i obsmażyć wraz z posiekanym czosnkiem. Doprawić paprykami. Dodać pomidory z puszki, doprawić oregano. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, nałożyć część ryżu, następnie pomidorowy sos z kurczakiem, ponownie ryż i sos, a następnie ser i pokrojone pomidory. Oprószyć solą morską i wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180 stopni C na ok. 35 minut.

/ 10Zapiekane jabłka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 jabłka, 2 łyżki miodu pitnego, 50 g ugotowanego ryżu, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka rodzynek, kilka posiekanych orzechów włoskich.

Przygotowanie: jabłka umyć, odciąć górną część przy ogonku. Wydrążyć środek wraz z gniazdami nasiennymi. Ryż wymieszać z miodem, cynamonem, rodzynkami i orzechami. Wypełnić farszem owoce, zakryć odkrojoną częścią i wstawić do piekarnika. Piec 25 minut w 170 stopniach C.

/ 10Sałatka ryżowa

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 100 g ugotowanego ryżu, 4 łyżki majonezu, 1 puszka kukurydzy, 40 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, 3 średnie ogórki kiszone (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka musztardy.

Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić według uznania. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym. Przed podaniem schłodzić, aby smaki się "przegryzły".

10 / 10Ryż z warzywami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g ugotowanego ryżu, 1 szklanka zblanszowanej marchewki pokrojonej w kostkę, 1/2 szklanki groszku z puszki, 1/2 szklanki kukurydzy, krewetki (ilość wedle uznania), oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na oliwie podsmażyć rozgnieciony czosnek, po chwili dodać krewetki. Następnie dodać resztę składników i smażyć wszystko na średnim ogniu przez kwadrans. Doprawić do smaku i podawać na gorąco.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca