Jajecznica - idealna i w nietypowych przepisach

To jeden z klasyków śniadaniowych w polskich domach. Dla wielu osób jest również jednym z pierwszych dań "na gorąco" przygotowanych samodzielnie. Nie wymaga bowiem dużego doświadczenia kucharskiego, a jej smak i wartości odżywcze doceniamy od lat. Jak przygotować jajecznicę idealną i jak urozmaicić podstawowy przepis? Oto kilka praktycznych podpowiedzi.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 7Śniadanie idealne

Obraz
© 123RF.COM

To śniadaniowy klasyk w polskich domach. Dla wielu osób jest również jednym z pierwszych dań "na gorąco" przygotowanych samodzielnie. Nie wymaga bowiem dużego doświadczenia kulinarnego, a jego smak i wartości odżywcze doceniamy od lat. Jak przygotować jajecznicę idealną i jak urozmaicić podstawowy przepis? Oto kilka praktycznych podpowiedzi.

/ 7Triki na jajecznicę idealną

Obraz
© 123RF.COM

Jajecznica jajecznicy nierówna, ale kierując się pewnymi zasadami możemy mieć pewność, że nasza będzie wyśmienita. Nie bez znaczenia jest jakość jajek wybieranych do tego dania. Im wyższa klasa, tym smaczniejsze śniadanie. Warto zwrócić również uwagę na tłuszcz używany do smażenia - najlepiej sięgać po masło w kostce lub klarowane.

Są dwie szkoły wbijania jaj na patelnie. Jedni pozwalają im nieco się ściąć, a dopiero po chwili mieszają, inni wlewają już rozbełtane. Według dietetyków najlepiej ściąć białka, ale żółtka powinny zostać delikatnie płynne, gdyż to one są źródłem cennych składników i błędem jest mocne smażenie ich.

Kucharze radzą, aby doprawiać jajecznicę dopiero na talerzu. Przyda się wtedy sól, pieprz, czosnek lub czerwona papryka. Nie bez znaczenia są też inne dodatki. Które produkty wzbogacą smak jajecznicy? Oto kilka propozycji podania.

/ 7Jajecznica z kurkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 łyżka masła,1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę, 100 g kurek (oczyszczonych, mrożonych lub świeżych), 4 jajka, 3 łyżki mleka, sól i pieprz do smaku, koperek.

Przygotowanie: na maśle podsmażyć cebulę, następnie dodać kurki i chwilę smażyć na większym gazie. Gdy zrobią się miękkie, wbić jajka. Mieszać delikatnie i wolno, a po chwili dodać mleko i smażyć całość jeszcze około 2 minut. Wyłożyć na talerze, doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.

/ 7Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 łyżka masła, 1 cebula pokrojona w kostkę, 2 średnie pomidory (obrane ze skóry i pokrojone w kostkę), 4 jajka, szczypiorek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: podsmażyć cebulę na maśle, dodać pomidory (lekko odcedzone, aby jajecznica nie była zbyt płynna). Delikatnie wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Następnie wbić jajka, całość smażyć chwilę, wolno mieszając. Przełożyć na talerze, doprawić do smaku i posypać posiekanym szczypiorkiem.

/ 7Jajecznica z łososiem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 4 jajka, 100 g wędzonego łososia, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany, sól i czarny pieprz do smaku, koperek lub szczypiorek do przybrania.

Przygotowanie: jajka wbić do miseczki i wymieszać ze śmietaną. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wlać jajka i dodać łososia. Delikatnie mieszając pozwolić jajko, aby się ścięły. Doprawić do smaku, dodać posiekaną zieleninę. Zamiast dodawać łososia na patelnię, można najpierw wypróbować połączenie ryby z jajecznicą na pełnoziarnistym pieczywie.

/ 7Jajecznica po meksykańsku

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 łyżka masła, 3 jajka, 1/2 awokado pokrojonego w kostkę, 1 pomidor bez skórki i pokrojony w kostkę, kilka pokruszonych nachosów, kolendra, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: rozpuścić masło i wbić jajka, delikatnie je wymieszać, a następnie dodać pomidory i awokado. Wymieszać całość i smażyć na wolnym ogniu. Przed podaniem dodać nachosy, doprawić do smaku i udekorować kolendrą.

/ 7Jajecznica w tortilli

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 4 placki tortilli, 6 jajek, 1 cebula, 2 pomidory, 1/2 czerwonej papryki, sól i pieprz do smaku, 1 duża łyżka masła.

Przygotowanie: na rozpuszczonym maśle podsmażyć posiekaną cebulę, po chwili wbić jajka. Delikatnie mieszać, pozwalając się ściąć jajecznicy. Dodać pokrojone pomidory bez skóry, pokrojoną paprykę. Chwilę smażyć, wolno mieszając. Doprawić do smaku. Jeszcze ciepłą włożyć na placki, zawinąć i podawać.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości