Babcine kruche ciasteczka. Wystarczą trzy składniki

- Moja wspaniała babcia, która wiele lat temu nauczyła mnie piec, robiła najwspanialsze ciastka na świecie – pisze Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki" . - A co najlepsze, potrzeba do nich tylko trzech składników. To jej przepis na lekkie maślane przysmaki, które rozpływają się w ustach i nigdy się nie nudzą – dodaje. Poznajcie przepis na te wyjątkowe ciasteczka.

Babcine kruche ciasteczka. Wystarczą trzy składnikiBabcine kruche ciasteczka. Wystarczą trzy składniki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g niesolonego miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru i trochę do dekoracji
  • 225 g mąki pszennej i trochę do oprószenia

Przepis

Utrzyj masło z cukrem pudrem w misce. Na początku przykryj ją ściereczką, żeby twojej kuchni nie zasypał biały pył. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę, dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj całość, aż uzyskasz miękkie ciasto. Uformuj je dłońmi w kulę (nie martw się, jeśli na tym etapie będzie się trochę kleić) i wstaw miskę do lodówki na 20 minut. Później oprósz mąką czysty, suchy blat i wałek i rozwałkuj ciasto na grubość około centymetra. Za pomocą okrągłej foremki do wykrawania (albo małej szklanki lub kubka) wytnij krążki ciasta. Umieść je na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem, zachowując odstęp około 3 cm. Nakłuj każdy krążek kilka razy widelcem, a później wstaw blachy na pół godziny do lodówki. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 170 stopni (150 stopni z termoobiegiem). Piecz ciasteczka 35 minut, w połowie czasu zamieniając blachy miejscami. Wyjmij je z piekarnika, kiedy lekko się przyrumienią – pieczone za długo staną się zbyt kruche. Ostudź je na kratce, a później oprósz cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia