Babcine kruche ciasteczka. Wystarczą trzy składniki
- Moja wspaniała babcia, która wiele lat temu nauczyła mnie piec, robiła najwspanialsze ciastka na świecie – pisze Sarah Rainey, autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki" . - A co najlepsze, potrzeba do nich tylko trzech składników. To jej przepis na lekkie maślane przysmaki, które rozpływają się w ustach i nigdy się nie nudzą – dodaje. Poznajcie przepis na te wyjątkowe ciasteczka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 200 g niesolonego miękkiego masła
- 125 g cukru pudru i trochę do dekoracji
- 225 g mąki pszennej i trochę do oprószenia
Utrzyj masło z cukrem pudrem w misce. Na początku przykryj ją ściereczką, żeby twojej kuchni nie zasypał biały pył. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę, dodaj przesianą przez sitko mąkę i mieszaj całość, aż uzyskasz miękkie ciasto. Uformuj je dłońmi w kulę (nie martw się, jeśli na tym etapie będzie się trochę kleić) i wstaw miskę do lodówki na 20 minut. Później oprósz mąką czysty, suchy blat i wałek i rozwałkuj ciasto na grubość około centymetra. Za pomocą okrągłej foremki do wykrawania (albo małej szklanki lub kubka) wytnij krążki ciasta. Umieść je na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem, zachowując odstęp około 3 cm. Nakłuj każdy krążek kilka razy widelcem, a później wstaw blachy na pół godziny do lodówki. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 170 stopni (150 stopni z termoobiegiem). Piecz ciasteczka 35 minut, w połowie czasu zamieniając blachy miejscami. Wyjmij je z piekarnika, kiedy lekko się przyrumienią – pieczone za długo staną się zbyt kruche. Ostudź je na kratce, a później oprósz cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze