Pierniczki na choinkę
- 1 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg cukru
- 1 margaryna Kasia
- 3 jajka
- 2 x przyprawa do pierników
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem. Miód i margarynę zagotować w garnku. Na koniec dodać przyprawy do piernika; odstawić do ostygnięcia.
Do mąki dodać proszek do pieczenia, ubite jajka z cukrem oraz ostudzony miód.
Sodę rozpuścić w łyżeczce wody i dodać do mąki.
Wszystko wymieszać i zagnieść na gładkie ciasto.
Włożyć do lodówki na 1,5 h.
Rozwałkowywać placki na ok 0,3-0,5cm.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po ostygnięciu można dowolnie ozdobić.
Przepis dodał użytkownik edycinka24
Podziel się opinią
Komentarze