Pierniczki z melasą i lukrem
Kruche i idealne. Pięknie prezentują się na choince.
Pyszne, bardzo aromatyczne pierniczki z melasą. Nie muszą leżakować i od razu można cieszyć się ich smakiem. Sprawdzą się jako jadalny prezent dla bliskiej osoby lub smaczna ozdoba na choinkę. Jak podkreśla Natalia Kudela, autorka przepisu i bloga "Mała Cukierenka", pierniczki tak cudownie pachną, że po upieczeniu przez dwa dni w domu roznosić będzie się woń korzennych przypraw.
Składniki na pierniczki:
700 g mąki pszennej (użyto tortowej)
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki zmielonych goździków
340 g jasnego brązowego cukru
170 g melasy (użyto karobowej, ale może być również buraczana lub trzcinowa)
200 g masła
2 jajka – wbić do kubeczka i roztrzepać widelcem
Do ozdoby „Royal Icing”:
10 g proszku bezowego
60 g wody
około 350 g cukru pudru
- Do rondelka wlać melasę, dodać cukier, pokrojone masło i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż się zagotuje. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-14 minut.
- Mąkę przesiać, dodać sodę, przyprawy i wymieszać. Wlać ciepłą masę z melasą (ostrożnie, aby się nie poparzyć), dodać jajka i zagnieść ciasto (ciasto będzie dość rzadkie, ale proszę się nie martwić, jak przestygnie, to stwardnieje). Gotowe ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut. Następnie wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 2-4mm (cieńsze pierniczki lepiej trzymają kształt i są bardziej kruche, grubsze ładnie rosną). Ciasto, którego nie używamy w danym momencie proszę zawinąć w folię, aby nie wysychało. Z ciasta wycinać foremkami pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, pierniczki sporo urosną.
- Pierniczki piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190 stopni C) przez około 10-12 minut, proszę obserwować, ponieważ pierniczki szybko się pieką. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, ale jak ostygną, to stwardnieją. Proszę ciasteczka przenosić z blachy po około 5-10 minutach.
- Do miski wlać wodę, dodać proszek bezowy, cukier puder i miksować przez około 1-2 minuty na średnich obrotach, następnie zwiększyć obroty miksera i mieszać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-3 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Gotowym lukrem udekorować pierniczki. [
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy, pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: babeczki piernikowe z miodem i kremem czekoladowym.