Praliny z masłem orzechowym
- 150 g czekolady gorzkiej
- 2 czubate łyżka masła orzechowego
1. Masło orzechowe przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko przestudzamy i wlewamy do silikonowej foremki. Wypełniamy całą foremkę, po czym odwracamy ją do góry dnem i pozwalamy by czekolada wyciekła. W ten sposób zostanie jej w foremce tyle ile trzeba, czyli na ściankach. Foremkę wstawiamy na chwilę do lodówki.
3. Wyciągamy formę i masło orzechowe z lodówki, masłem wypełniamy czekoladki uważając by nie przesadzić z ilością. Musimy zostawić trochę miejsca na zamknięcie pralin czekoladą.
4. Ponownie wkładamy foremkę do lodówki i zajmujemy się znowu roztapianiem czekolady. Płynną czekoladą zamykamy praliny, wlewając delikatnie do każdej potrzebną ilość czekolady. Nadmiar usuwamy szpatułką wyrównując powierzchnię.
5. Tak wykonane czekoladki po raz kolejny umieszczamy w lodówce do stwardnienia czekolady.
6. Delikatnie wyciągamy pralinki z silikonowej foremki.
Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni
Podziel się opinią
Komentarze