Trwa ładowanie...
dcrhdtw
19-02-2015 15:28

Praliny z masłem orzechowym

Przepis
4.5
(2 głosy)
Oceń:
dcrhdtw
Składniki
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 czubate łyżka masła orzechowego
Przepis

1. Masło orzechowe przekładamy do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.

2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko przestudzamy i wlewamy do silikonowej foremki. Wypełniamy całą foremkę, po czym odwracamy ją do góry dnem i pozwalamy by czekolada wyciekła. W ten sposób zostanie jej w foremce tyle ile trzeba, czyli na ściankach. Foremkę wstawiamy na chwilę do lodówki.

3. Wyciągamy formę i masło orzechowe z lodówki, masłem wypełniamy czekoladki uważając by nie przesadzić z ilością. Musimy zostawić trochę miejsca na zamknięcie pralin czekoladą.

4. Ponownie wkładamy foremkę do lodówki i zajmujemy się znowu roztapianiem czekolady. Płynną czekoladą zamykamy praliny, wlewając delikatnie do każdej potrzebną ilość czekolady. Nadmiar usuwamy szpatułką wyrównując powierzchnię.

5. Tak wykonane czekoladki po raz kolejny umieszczamy w lodówce do stwardnienia czekolady.

6. Delikatnie wyciągamy pralinki z silikonowej foremki.

Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni

dcrhdtw

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcrhdtw
dcrhdtw
dcrhdtw
Więcej tematów
dcrhdtw