Ciasteczka orzeszki z kremem
Ciasteczka orzeszki to jeszcze do niedawna jedne z najpopularniejszych domowych słodyczy Polaków. Nic dziwnego, że znalazły się w naszym cyklu "Sentymentalny wtorek". Jeszcze kilkanaście lat temu obowiązkowo robiono je bowiem na święta, przyjęcia komunijne czy wesela. Do ich przygotowania nie trzeba piekarnika, a specjalną formę, która wyglądem przypomina patelnię. Orzeszkownica, bo tak się ją określa, ma zazwyczaj 9 lub 12 przegródek, które wypełniamy ciastem i podgrzewamy. Wnętrze orzeszków wypełniamy ulubionych kremem, sklejamy i odstawiamy, aby całość dobrze zastygła. Pysznie, prosto i bardzo oryginalnie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu
Masa orzechowo-kakaowa:
- 1/2 szklanki cukru pudru + do dekoracji
- 200 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 150 g mielonych orzechów (np. włoskich, laskowych)
- 2 łyżki kakao
Do białek dodajemy małą szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem i zagniatamy energicznie razem z masłem. Gdy składniki się połączą, dodajemy ocet, sodę i pianę z białek. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Na palniku rozgrzewamy formę do ciasteczek. Z ciasta urywamy po kawałku i wypełniamy wgłębienia w formie. Zamykamy i opiekamy z obu stron na złotobrązowy kolor. Gotowe odstawiamy do przestudzenia.
Mleko zagotowujemy mleko, a następnie zalewamy nim przygotowane orzechy z kakao, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i partiami dodajemy do niej orzechy z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy.
Wyrównujemy brzegi połówek orzeszków i napełniamy je kremem. Połówki orzeszków składamy i delikatnie dociskamy. Układamy na paterze lub talerzu i oprószamy cukrem pudrem. Ciasteczka świetnie smakują również w polewie czekoladowej.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze