Trwa ładowanie...
d9zj1o7
02-05-2017 11:16

Ciasteczka orzeszki z kremem

Przepis

Ciasteczka orzeszki to jeszcze do niedawna jedne z najpopularniejszych domowych słodyczy Polaków. Nic dziwnego, że znalazły się w naszym cyklu "Sentymentalny wtorek". Jeszcze kilkanaście lat temu obowiązkowo robiono je bowiem na święta, przyjęcia komunijne czy wesela. Do ich przygotowania nie trzeba piekarnika, a specjalną formę, która wyglądem przypomina patelnię. Orzeszkownica, bo tak się ją określa, ma zazwyczaj 9 lub 12 przegródek, które wypełniamy ciastem i podgrzewamy. Wnętrze orzeszków wypełniamy ulubionych kremem, sklejamy i odstawiamy, aby całość dobrze zastygła. Pysznie, prosto i bardzo oryginalnie!

d9zj1o7
4.8
(69 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu

Masa orzechowo-kakaowa:

  • 1/2 szklanki cukru pudru + do dekoracji
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 150 g mielonych orzechów (np. włoskich, laskowych)
  • 2 łyżki kakao
Przepis

Do białek dodajemy małą szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem i zagniatamy energicznie razem z masłem. Gdy składniki się połączą, dodajemy ocet, sodę i pianę z białek. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Na palniku rozgrzewamy formę do ciasteczek. Z ciasta urywamy po kawałku i wypełniamy wgłębienia w formie. Zamykamy i opiekamy z obu stron na złotobrązowy kolor. Gotowe odstawiamy do przestudzenia.

Mleko zagotowujemy mleko, a następnie zalewamy nim przygotowane orzechy z kakao, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i partiami dodajemy do niej orzechy z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy.

Wyrównujemy brzegi połówek orzeszków i napełniamy je kremem. Połówki orzeszków składamy i delikatnie dociskamy. Układamy na paterze lub talerzu i oprószamy cukrem pudrem. Ciasteczka świetnie smakują również w polewie czekoladowej.

Ciasteczka orzeszki z kremem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

101
17

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
d9zj1o7
d9zj1o7
d9zj1o7
Więcej tematów
d9zj1o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj