Trwa ładowanie...
Karolina Wójciga
24-01-2017 15:35

Sentymentalne wtorki: przepis na kokosanki

Pamiętacie kokosanki? Pewnie, że tak! Któż ich nie pamięta? Kruche na zewnątrz, a mięciutkie w środku ciasteczka, o przepysznym kokosowym smaku. To jeden z tych niezapomnianych przysmaków dzieciństwa, do których tęsknimy i z chęcią oraz sentymentem wracamy. Kokosanki to najlepsze i najłatwiejsze ciasteczka na świecie - aby je przygotować, potrzebujesz jedynie trzech składników, które zazwyczaj znajdziesz w każdej kuchni. To pewnie dlatego nasze mamy i babcie tak często piekły te kokosowe pyszności, kiedy prosiliśmy je o „coś słodkiego”. Zapraszamy was po przepis na najprostsze i najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka i życzymy smacznych rezultatów.

Sentymentalne wtorki: przepis na kokosankiŹródło: Shutterstock.com
d1tipwr
d1tipwr

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 280 g drobnego cukru do wypieków,
  • 400 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie:
Ważna uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – szczególnie jajka, dlatego wyjmij je z lodówki ok. godzinkę przed pieczeniem kokosanek.
Ubij na sztywno białka, a kiedy będą już prawie gotowe, zacznij powoli dodawać cukier - łyżka po łyżce. Piana, którą otrzymasz powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Teraz, nie przerywając ubijania, dodaj żółtka, wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wszytko wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego zacznij wykładać równe porcje masy (powinno wyjść ok. 30 sztuk). Kokosanki piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. Kiedy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, chwilę ostudź i poukładaj na kratce, by całkowicie ostygły. To wszytko. Prawda, że proste? Smacznego!

d1tipwr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1tipwr
Więcej tematów