Sentymentalne wtorki: przepis na kokosanki
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Składniki:
- 4 jajka,
- 280 g drobnego cukru do wypieków,
- 400 g wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
Ważna uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – szczególnie jajka, dlatego wyjmij je z lodówki ok. godzinkę przed pieczeniem kokosanek.
Ubij na sztywno białka, a kiedy będą już prawie gotowe, zacznij powoli dodawać cukier - łyżka po łyżce. Piana, którą otrzymasz powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Teraz, nie przerywając ubijania, dodaj żółtka, wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wszytko wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego zacznij wykładać równe porcje masy (powinno wyjść ok. 30 sztuk). Kokosanki piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. Kiedy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, chwilę ostudź i poukładaj na kratce, by całkowicie ostygły. To wszytko. Prawda, że proste? Smacznego!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.