Sentymentalne wtorki: przepis na kokosanki

Pamiętacie kokosanki? Pewnie, że tak! Któż ich nie pamięta? Kruche na zewnątrz, a mięciutkie w środku ciasteczka, o przepysznym kokosowym smaku. To jeden z tych niezapomnianych przysmaków dzieciństwa, do których tęsknimy i z chęcią oraz sentymentem wracamy. Kokosanki to najlepsze i najłatwiejsze ciasteczka na świecie - aby je przygotować, potrzebujesz jedynie trzech składników, które zazwyczaj znajdziesz w każdej kuchni. To pewnie dlatego nasze mamy i babcie tak często piekły te kokosowe pyszności, kiedy prosiliśmy je o „coś słodkiego”. Zapraszamy was po przepis na najprostsze i najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka i życzymy smacznych rezultatów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 280 g drobnego cukru do wypieków,
  • 400 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie:
Ważna uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – szczególnie jajka, dlatego wyjmij je z lodówki ok. godzinkę przed pieczeniem kokosanek.
Ubij na sztywno białka, a kiedy będą już prawie gotowe, zacznij powoli dodawać cukier - łyżka po łyżce. Piana, którą otrzymasz powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Teraz, nie przerywając ubijania, dodaj żółtka, wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wszytko wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego zacznij wykładać równe porcje masy (powinno wyjść ok. 30 sztuk). Kokosanki piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. Kiedy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, chwilę ostudź i poukładaj na kratce, by całkowicie ostygły. To wszytko. Prawda, że proste? Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki