Sentymentalne wtorki: przepis na kokosanki

Pamiętacie kokosanki? Pewnie, że tak! Któż ich nie pamięta? Kruche na zewnątrz, a mięciutkie w środku ciasteczka, o przepysznym kokosowym smaku. To jeden z tych niezapomnianych przysmaków dzieciństwa, do których tęsknimy i z chęcią oraz sentymentem wracamy. Kokosanki to najlepsze i najłatwiejsze ciasteczka na świecie - aby je przygotować, potrzebujesz jedynie trzech składników, które zazwyczaj znajdziesz w każdej kuchni. To pewnie dlatego nasze mamy i babcie tak często piekły te kokosowe pyszności, kiedy prosiliśmy je o „coś słodkiego”. Zapraszamy was po przepis na najprostsze i najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka i życzymy smacznych rezultatów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 280 g drobnego cukru do wypieków,
  • 400 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie:
Ważna uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – szczególnie jajka, dlatego wyjmij je z lodówki ok. godzinkę przed pieczeniem kokosanek.
Ubij na sztywno białka, a kiedy będą już prawie gotowe, zacznij powoli dodawać cukier - łyżka po łyżce. Piana, którą otrzymasz powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Teraz, nie przerywając ubijania, dodaj żółtka, wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wszytko wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego zacznij wykładać równe porcje masy (powinno wyjść ok. 30 sztuk). Kokosanki piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. Kiedy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, chwilę ostudź i poukładaj na kratce, by całkowicie ostygły. To wszytko. Prawda, że proste? Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia