WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Sentymentalne wtorki: przepis na kokosanki

Pamiętacie kokosanki? Pewnie, że tak! Któż ich nie pamięta? Kruche na zewnątrz, a mięciutkie w środku ciasteczka, o przepysznym kokosowym smaku. To jeden z tych niezapomnianych przysmaków dzieciństwa, do których tęsknimy i z chęcią oraz sentymentem wracamy. Kokosanki to najlepsze i najłatwiejsze ciasteczka na świecie - aby je przygotować, potrzebujesz jedynie trzech składników, które zazwyczaj znajdziesz w każdej kuchni. To pewnie dlatego nasze mamy i babcie tak często piekły te kokosowe pyszności, kiedy prosiliśmy je o „coś słodkiego”. Zapraszamy was po przepis na najprostsze i najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka i życzymy smacznych rezultatów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 280 g drobnego cukru do wypieków,
  • 400 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie:
Ważna uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – szczególnie jajka, dlatego wyjmij je z lodówki ok. godzinkę przed pieczeniem kokosanek.
Ubij na sztywno białka, a kiedy będą już prawie gotowe, zacznij powoli dodawać cukier - łyżka po łyżce. Piana, którą otrzymasz powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Teraz, nie przerywając ubijania, dodaj żółtka, wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wszytko wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego zacznij wykładać równe porcje masy (powinno wyjść ok. 30 sztuk). Kokosanki piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. Kiedy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika, chwilę ostudź i poukładaj na kratce, by całkowicie ostygły. To wszytko. Prawda, że proste? Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce