Pierniczki miodowe
- mąka 2 szklanka
- miód 4 łyżka
- przyprawa do pierników 1 łyżka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier 1 szklanka
- masło 3 łyżka
- jajka 2 szt
- sól 1 szczypta
1.Masła, miód i cukier roztapiamy w rondlu. Masę studzimy i wlewamy do miski.
2.Mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika dodajemy razem z jajkiem do masy miodowej. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem na 1 godziny.
3.Ciasto rozwałkowujemy na placek grubość 0,5 cm i foremkami w różnych kształtach wycinamy pierniczki.
4.Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy 15-20 minut w rozgrzanym do 180 C stopni.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze