Zupa z kurek
- 50 dag świeżych kurek
- włoszczyzna
- 2 cebule
- pieprz
- sól
- liść laurowy
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- koperek lub natka pietruszki
Włoszczyznę pokroić, dodać przyprawy, ugotować wywar. Grzyby umyć, większe pokroić. Cebulę pokroić, udusić na połowie masła wraz z grzybami na słabym ogniu, zestawić, wrzucić do wywaru z warzyw. Mąkę lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać resztę masła, rozetrzeć, wlać trochę wywaru, wymieszać, dodać do zupy, doprowadzić do wrzenia, zestawić. Zupę przyprawić do smaku, posypać zieleniną, można dodać 1 łyżeczkę śmietany lub jogurtu.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze