Zupa meksykańska z nachosami
- na 4 porcje:
- 250 g mięsa mielonego (wykorzystane mięso wołowe)
- dwa ząbki czosnku
- 1 opakowanie mieszanki warzywnej zawierającej czerwoną fasolę (wykorzystane Nordis Warzywa na patelnię premium)
- puszka pomidorów w kawałkach
- mała puszka kukurydzy (jeśli nie mamy dostępu do świeżej papryczki chili, to możemy wykorzystać kukurydzę z kawałkami chili Bonduelle)
- kawałek papryczki chili
- 0,5 l bulionu lub gorącej wody
- 100 g startego żółtego sera
- sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma do smaku
- Nachosy:
- 2-3 placki tortilli
- 100 ml oleju
- sól, pieprz, po pół łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki
Do rondla z rozgrzanym olejem wrzucamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy ok. 10 minut na średnim ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy mrożone warzywa, pomidory, pokrojone chili i dusimy ok. 10 minut.
Dodajemy kukurydzę, dolewamy bulionu lub wody i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i kurkumą do smaku (uwaga odnośnie kurkumy – jeśli dodamy jej za dużo zupa będzie gorzka).
Zupę gotujemy jeszcze ok. 3 minuty i wyłączamy.
W międzyczasie przygotowujemy nachosy. Placki tortilli kroimy na 8 części (jak pizzę). Każdą z tych części kroimy jeszcze na 3 części tak, aby powstały trójkątne kształty. Do miseczki wlewamy olej i przyprawy, a następnie zanurzamy w niej każdy trójkąt z tortilli, który potem wykładamy na blachę.
Tak przygotowane nachosy wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy od 5 do 10 minut. Kontrolujemy twardość i kolor – nachosy powinny być twarde i mieć złocisty kolor.
Zupę meksykańską podajemy gorącą, posypując uprzednio startym żółtym serem.
Tanio, szybko, smacznie!
Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze