Mięso w galarecie
Dla mięsożerców nie ma nic lepszego niż zimne nóżki, czyli gotowane i posiekane nóżki wieprzowe oraz golonki. Na specjalne okazje można przygotować indyka w galarecie, szynkę lub schab. I przepis na to danie prezentujemy. Potrzebujemy: kilogram schabu bez kości, szklankę wywaru mięsnego, dwie łyżeczki żelatyny, kilka suszonych śliwek i zieloną pietruszkę do dekoracji. Gotujemy dwa litry osolonej wody. Do wrzątku wkładamy mięso na pięć minuty. Wyjmujemy schab i długim nożem rozcinamy tak by powstała głęboka kieszeń. Do kieszeni wkładamy suszone śliwki. Schab układamy w wysmarowanej blasze i smarujemy olejem. Pieczemy około 1,5 godziny. Mięso studzimy, kroimy w plastry. Żelatynę moczymy w dwóch łyżkach zimnej wody, a kiedy napęcznieje, dodajemy do wywaru, zagotowujemy mieszając. Plastry schabu układamy na półmisku, zalewamy tężejącą galaretą i dekorujemy.