Trwa ładowanie...
jagody camu camu
12-04-2018 15:54

Zdrowe "camu camu", czyli jagody, które udają jabłka

Nieznane nam owoców i inne składniki diety objawiąją się od czasu do czasu, robiąc furorę jako superfoods. Tym razem padło na camu camu - owoce prosto z amazońskich lasów.

Zdrowe "camu camu", czyli jagody, które udają jabłkaŹródło: 123RF.COM
d4bqge9
d4bqge9

Camu camu to kolejne superfoods, które powinniśmy włączyć do naszej diety. Mieszkańcy Ameryki Łacińskiej wierzą w prozdrowotne działanie tych malutkich owoców. Uważają, że leczą one astmę i działają przeciwnowotworowo. Podobno pomagają także w leczeniu zapalenia wątroby oraz chronią mózg i układ nerwowy przed chorobami zwyrodnieniowymi - Alzheimera i demencją.

ZOBACZ TEŻ: Superfood w twoim ogrodzie

Ze względu na delikatną strukturę miąższu owoce camu camu źle znoszą warunki przechowywania i długiego transportu. Dlatego wymagają szybkiego przetworzenia na soki, mrożone koncentraty lub preparaty sproszkowane. "Jabłkowe jagody" jeść można również na surowo, ale ciężko je w takiej formie dostać. W Polsce najczęściej dostępne są w postaci proszku, kapsułki czy soku. Są one również coraz częstszym składnikiem w kosmetykach - działają bowiem antyoksydacyjnie i wyrównują koloryt skóry. Uszczelniają naczynia krwionośne i pobudzają syntezę kolagenu.

Co jednak najważniejsze, podobno miniaturowe jabłuszka redukują stres. Zajadajmy się więc i smarujmy do woli, póki żaden naukowiec nie wpadnie na pomysł, że niedobór stresu również szkodzi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4bqge9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4bqge9
Więcej tematów