Zapiekane papryki z kuskusem i fetą
- 4 kolorowe papryki
- 250 g kaszy kuskus
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnki
- garść świeżego szpinaku
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka orzechów piniowych
- 100 g sera feta
- pęczek natki pietruszki (posiekany)
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżki margaryny
- 500 ml bulionu
Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Z papryk odetnij kapelusze i wydrąż gniazda. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na margarynie wraz z czosnkiem. Dodaj rodzynki, orzechy i szpinak. Smaż chwilę.
Patelnię zdejmij z ognia, następnie wsyp kuskus, wlej połowę bulionu i przykryj - pozostaw do momentu, gdy kasza wchłonie płyn.
Ser pokrój w kostkę i wraz z posiekaną natką oraz kuminem wymieszaj z kuskusem. Papryki napełnij przygotowaną kaszą i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Pozostały bulion wlej do naczynia z paprykami i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 40 minut, jeśli zajdzie potrzeba, dolej jeszcze bulionu.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze