Zalety kakao
Jest podstawowym składnikiem czekolady, służy też do sporządzania jednego z ulubionych napojów maluchów. Dziś trudno uwierzyć, że w początkach swej kariery było produktem wyjątkowo cennym i wykorzystywanym jako środek płatniczy. Ten niezwykły proszek pozyskiwany z nasion owoców kakaowca jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do diety. Co warto o nim wiedzieć?
Jest podstawowym składnikiem czekolady, służy też do sporządzania jednego z ulubionych napojów maluchów. Dziś trudno uwierzyć, że w początkach swej kariery było produktem wyjątkowo cennym i wykorzystywanym jako środek płatniczy. Ten niezwykły proszek pozyskiwany z nasion owoców kakaowca jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do diety. Co warto o nim wiedzieć?
Z dalekiej Ameryki na europejskie dwory
Rosnące w Ameryce Południowej drzewo kakaowe (botaniczna nazwa "theobroma" - z greckiego: pokarm bogów) i jego owoce stały się popularne już 1500 lat p.n.e. Wiadomo że gorzki napój z nich pozyskiwany był wysoko ceniony przez Majów i Azteków. W Europie pojawiło się za sprawą Krzysztofa Kolumba, zaś jego pierwszymi pasjonatami okazali się członkowie królewskiego rodu w Hiszpanii. Z czasem kakao stało się modne również na innych dworach europejskich, zaś szczególną popularność zdobyło we Francji.
Kakao – dla zdrowia i urody
Prawdziwe kakao to moc składników mineralnych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dostarcza ono organizmowi sporą dawkę wapnia, żelaza, cynku oraz magnezu. Skutecznie poprawia koncentrację, przydatne jest również w walce ze stresem.
Znajdujące się w ziarnach kakaowca przeciwutleniacze odgrywają dużą rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Udowodniono również, że kakao pomocne jest w walce z rakiem - bogate w flawonoidy może pomóc zapobiegać problemom jelitowym związanym ze stresem oksydacyjnym, w tym kancerogenezie prowadzącej do rozwoju raka jelita grubego.
Naturalne kakao zawiera wysoki poziom epikatechiny (jeden z flawonoidów), którą, zdaniem profesora Normana Hollenberga ze Szkoły Medycznej w Harvardzie, należy uważać za coś w rodzaju witaminy. Według naukowca może ona pomóc w wyeliminowaniu udaru mózgu, chorób serca, raka i cukrzycy. Do takich wniosków doszedł po latach badań wśród Indian Kuna z Panamy, którzy pili nawet 40 filiżanek kakao dziennie. Na wymienione schorzenia zapadali oni 10 razy rzadziej niż przeciętny mieszkaniec zachodniego świata.
Kakao jest jednocześnie napojem, który skutecznie pobudza i daje energii do działania. Dzieje się tak ze względu na zawartość niewielkich ilości kofeiny oraz teobrominy. Szczególnie ta druga doskonale radzi sobie ze zmęczeniem i sprzyja szybkiej regeneracji organizmu zarówno po intensywnym wysiłku fizycznym, jak i psychicznym.
Kakao to nie tylko korzyści dla zdrowia, ale i urody. Znajdujące się w nim składniki mineralne korzystnie wpływają na stan skóry oraz włosów, zaś masło kakaowe jest powszechnie stosowane we współczesnej kosmetyce.
Możliwości zastosowania
Napój, tabliczka czekolady i wyroby czekoladowe – to najpopularniejsze zastosowania kakao. Powszechnie stosowane jest również jako dodatek do ciast, zaś kakaowa posypka jest nieodłącznym elementem domowego sernika. Przy odrobinie wyobraźni można wyczarować również wspaniałe desery. Foundat au cholocat, murzynek - możliwości jest wiele.
Kakaowe rarytasy wcale nie muszą być słodkie, czego najlepszym przykładem może być kakaowe pappardelle podawane z sosem z sera pleśniowego oraz z orzechami i migdałami. Taki czekoladowy makaron wyróżnia się wytwornym, nieco gorzkawym smakiem, zaś podany z serowym sosem smakuje wyśmienicie.