Trwa ładowanie...
d4fnnza
05-11-2008 19:31

Zając po staropolsku.

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d4fnnza
Składniki
  • Comber i uda zająca/królika
  • 8 dag tłuszczu (np. planty lub smalcu gęsiego)
  • 2 dag mąki
  • 250 ml śmietany 18%
  • 625 ml wody
  • 10 dag cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 250 ml octu (najlepiej z czerwonego wina)
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowce
  • 30 dag cukru
  • Sól
Przepis

Pokroić cebulę z plastry i zagotować w 1/2 litra wody, dodać pieprz, jałowiec ziele angielskie i lść laurowy. Wystudzić i dolać 250 ml octu, dokładnie wymieszać. Bejca gotowa. Przygotować karmel: zrumienić na brąz w rondlu i zalać 125 ml wrzącej wody i wystudzić. Karmel gotowy. Umieścić zająca i zalać bejcą w emaliowanym lub kamiennym naczyniu (wariant surwiwal: CO? Surwiwalowcu kamieni obrabiać nie umiesz? Jeśli nie to w menażce.) na 2-5 dni w chłodnym miejscu np. lodówce (wariant surwiwal: chłodnej jamie czy czymś takim). Po upływie w/w okresu w/w tuszkę wyjmujemy i płuczemy, następnie solimy i nacieramy tłuszczem. Pozostały tłuszcz rozgrzewamy w brytfannie (wariant surwiwal: menażki czy czegoś tam) do około 250 stopni i rzucamy do niej zajączka/króliczka, oblewamy tegoż zająca/króliczka tłuszczem i podlewamy wodą po czym wstawiamy naczynie z nim do piekarnika na 250 stopni (wariant surwiwal: do ognicha). Wyparowywany sos uzupełniać wodą, po 2 godzinach gdy zając/królik będzie miękki wyjąć tegoż zająca i
pokroić na kawałki i ułożyć na gorącym półmisku (wariant surwiwal: w menażce). Sos pozostały z pieczenia wymieszać z mąką, zagotować dodać śmietanę i karmel, gotować przez 5 minut ewentualnie lekko posolić. Oblać zająca sosem. Danie gotowe. Podawać z całymi ziemniakami lub makaronem (wstążki najlepiej Barilla lub Agnesi) i żurawiną lub chrzanem lub sałatką z czerwonej kapusty i KONIECZNIE z buraczkami (wariant surwiwal: tylko buraczki są obowiązkowe).

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fnnza
d4fnnza
d4fnnza
Więcej tematów
d4fnnza

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj