Trwa ładowanie...
28-03-2015 15:30

Wyjątkowe śniadanie: Full English Breakfast

Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie. Ale czy takie zestawienie produktów to dobry pomysł na energetyczny i pełnowartościowy posiłek?

Wyjątkowe śniadanie: Full English BreakfastŹródło: 123RF
d2cnfso
d2cnfso

Dziś obfite śniadania nie są w Anglii tak powszechne jak dawniej. Danie to jedli kiedyś głównie chłopi ciężko pracujący przez cały dzień. Śniadanie często było dla nich jedynym posiłkiem, musiało być więc bardzo pożywne. Dziś przyzwyczajenia żywieniowe ludzi bardzo się zmieniły, a angielskie śniadania są głównie atrakcją turystyczną w brytyjskich restauracjach. Warto jednak spróbować samemu przyrządzić Full English Breakfast.

Podstawą angielskiego śniadania jest sadzone jajko, parówka, bekon i fasolka. Reszta składników zależy od własnej inwencji i upodobań. Zaletą tego dania jest fakt, że możemy dodać do niego inne składniki, którymi w danej chwili dysponujemy, np. kilka pieczarek czy plasterek szynki. Mając przed sobą trudny i długi dzień, zrezygnuj ze zwykłej kanapki z serem i postaw na pożywne śniadanie, które zapewni sporą dawkę energii aż do wieczora.

Niestety, jest to rodzaj dość tłustego i kalorycznego dania. Smażenie nie jest polecanym sposobem obróbki termicznej. Produkty stają się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne. W dodatku jeśli użyjemy niewłaściwego tłuszczu lub dopuścimy podczas smażenia do przypalenia, w produkcie mogą powstać szkodliwe dla zdrowia substancje. Ze smażonych potraw trzeba też zrezygnować w przypadku występowania stanów zapalnych żołądka i jelit, nadkwasoty, dolegliwości wątrobowych i pęcherzyka żółciowego czy chorób układu krążenia. Porcja klasycznego angielskiego śniadania może dostarczyć nawet 800 kcal, dlatego nie powinna być to codzienna propozycja spożywana przez całą rodzinę. Warto jednak chociaż raz poczuć się prawie, jak rodowity Brytyjczyk i skosztować takiego zestawu. Poniżej propozycja podania Full English Breakfast.

Składniki: 2 jajka, 2 cienkie plastry boczku parzonego, 3 parówki lub frankfurterki, 2 pieczarki, 1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym, łyżka masła, sól, pieprz, kromka chleba.

d2cnfso

Przygotowanie: Na dużej patelni podsmażamy boczek, na niego wbijamy jajka. Dodajemy łyżkę masła i podsmażamy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Podgrzewamy fasolkę i gotujemy parówki (można je też lekko zgrillować). Wszystkie składniki układamy na talerzu, podajemy z tostami lub razowym pieczywem.

d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj