Wyjątkowe śniadanie: Full English Breakfast
Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie. Ale czy takie zestawienie produktów to dobry pomysł na energetyczny i pełnowartościowy posiłek?
Dziś obfite śniadania nie są w Anglii tak powszechne jak dawniej. Danie to jedli kiedyś głównie chłopi ciężko pracujący przez cały dzień. Śniadanie często było dla nich jedynym posiłkiem, musiało być więc bardzo pożywne. Dziś przyzwyczajenia żywieniowe ludzi bardzo się zmieniły, a angielskie śniadania są głównie atrakcją turystyczną w brytyjskich restauracjach. Warto jednak spróbować samemu przyrządzić Full English Breakfast.
Podstawą angielskiego śniadania jest sadzone jajko, parówka, bekon i fasolka. Reszta składników zależy od własnej inwencji i upodobań. Zaletą tego dania jest fakt, że możemy dodać do niego inne składniki, którymi w danej chwili dysponujemy, np. kilka pieczarek czy plasterek szynki. Mając przed sobą trudny i długi dzień, zrezygnuj ze zwykłej kanapki z serem i postaw na pożywne śniadanie, które zapewni sporą dawkę energii aż do wieczora.
Niestety, jest to rodzaj dość tłustego i kalorycznego dania. Smażenie nie jest polecanym sposobem obróbki termicznej. Produkty stają się bardziej kaloryczne i ciężkostrawne. W dodatku jeśli użyjemy niewłaściwego tłuszczu lub dopuścimy podczas smażenia do przypalenia, w produkcie mogą powstać szkodliwe dla zdrowia substancje. Ze smażonych potraw trzeba też zrezygnować w przypadku występowania stanów zapalnych żołądka i jelit, nadkwasoty, dolegliwości wątrobowych i pęcherzyka żółciowego czy chorób układu krążenia. Porcja klasycznego angielskiego śniadania może dostarczyć nawet 800 kcal, dlatego nie powinna być to codzienna propozycja spożywana przez całą rodzinę. Warto jednak chociaż raz poczuć się prawie, jak rodowity Brytyjczyk i skosztować takiego zestawu. Poniżej propozycja podania Full English Breakfast.
Składniki: 2 jajka, 2 cienkie plastry boczku parzonego, 3 parówki lub frankfurterki, 2 pieczarki, 1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym, łyżka masła, sól, pieprz, kromka chleba.