Trwa ładowanie...

Tosty i grzanki na różne sposoby. Super proste, różnorodne śniadania z niewielu składników

Zamiast tradycyjnych kanapek na śniadanie, bardzo często przygotowujemy sobie tosty lub grzanki. Kanapki na ciepło szczególnie chętnie jadamy, teraz kiedy temperatura wyraźnie spadła i chcemy się jakoś rozgrzać w chłodne poranki. Nie musimy też martwić się o monotonię.

Grzanki to pomysł na smaczne i bardzo zdrowe śniadanie Grzanki to pomysł na smaczne i bardzo zdrowe śniadanie Źródło: Adobe Stock, fot: ©mehmetcan - stock.adobe.com
d1jqg1t
d1jqg1t

Dzięki różnym dodatkom grzanki i tosty możemy łatwo modyfikować tak, by codziennie jeść coś innego. Często jednak idziemy po najmniejszej linii oporu i przygotowujemy pieczywo wyłącznie z serem lub wędliną. Czas więc urozmaicić sobie nasze śniadanie, przygotowując je na nietypowe sposoby.

Zdrowe grzanki warzywne

Grzanki z dodatkiem warzyw to pomysł nie tylko na smaczne, ale i bardzo zdrowe śniadanie. Aby je przygotować, potrzebujemy: kilka kromek dobrego razowego pieczywa, zieloną paprykę, pomidora, ząbek czosnku, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz.

Czosnek i natkę bardzo drobno siekamy, paprykę kroimy na małe kawałki. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy trochę oliwy, przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Na kromkach pieczywa układamy plastry pomidora, a na tym resztę warzyw. Grzanki zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez pięć minut.

Tosty hawajskie. Smaczne śniadanie lub kolacja

Grzanki francuskie

Francuskie grzanki będą smakować wszystkim, a ich przygotowanie jest banalnie proste. W dodatku nie potrzebujemy jakiś wymyślnych składników. Wystarczy kilka kromek białego pieczywa, jajka, pół szklanki mleka, masło, sól i pieprz.

d1jqg1t

Jajka mieszamy w misce bardzo dokładnie z mlekiem, solą i pieprzem, moczymy w płynie pieczywo, odsączamy i smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron. Podajemy od razu.

Tosty z rukolą

Bagietka to jeden z ulubionych w Polsce wypieków, ale często bardzo szybko tracą one swoją świeżość. Wtedy wykorzystajmy je do przygotowania grzanek. Składniki: kawałek bagietki, garść liści rukoli, kawałek żółtego sera, kilka pomidorów koktajlowych, masło, sól i pieprz.

Bagietkę kroimy na dość grube kromki, smarujemy masłem, układamy na tym lekko posiekaną rukolę, pokrojony na plastry ser i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i zapiekamy w piekarniku 5 minut.

Grzanki z pieczarkami

Jeśli mamy mniej więcej 15 minut, możemy pokusić się o przygotowanie grzanek, które będą przypominać nasze polskie tradycyjne zapiekanki. Potrzebujemy: dwie kajzerki (mogą być lekko czerstwe), kilka dużych pieczarek, cebulę, czosnek, oliwę, suszony majeranek, pieprz, sól i kawałek żółtego sera.

d1jqg1t

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojone bardzo drobno pieczarki. Smażymy kilka minut, dodajemy przyprawy. Bułki przekrawamy na pół, usuwamy trochę miąższu i nakładamy w na nie masę pieczarkową. Na wierzchu posypujemy startym serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

Tosty z wędzoną rybą

Wszyscy chyba wiedzą, że wędzona ryba to jeden z najbardziej zdrowych produktów w naszej kuchni. Znajdujące się w rybach tłuszcze omega-3 nie tylko pomagają w walce z miażdżycą, ale również są znakomitym paliwem dla mózgu. Na nasze tosty potrzebujemy: kilka kromek chleba, pół wędzonej, posiekanej i pozbawionej ości makreli, cebulę, kiszonego ogórka, ugotowane na twardo jajko, majonez i pieprz.

Jajko, cebulę i ogórka bardzo drobno siekamy, mieszamy z posiekaną rybą i majonezem. Doprawiamy pieprzem, układamy na pieczywie i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1jqg1t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jqg1t
Więcej tematów