Tort czekoladowy
- SPÓD:
- 8 jajek
- torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 15 dag cukru
- 10 dag pokruszonych biszkoptów
- 10 dag startej gorzkiej czekolady
- 10 dag mielonych orzechów laskowych
- DO PRZEŁOŻENIA:
- 2 kieliszki sherry
- 30 dag marmolady morelowej
- 10 dag startej gorzkiej czekolady
- jajko
- 20 dag cukru pudru
- 6 dag masła
- masło do wysmarowania formy
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć na gładką masę z cukrem waniliowym, solą i połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując pozostały cukier. Ubitą pianę połączyć z utartymi żółtkami, dokładnie wymieszać.
Pokruszone biszkopty wymieszać z orzechami i czekoladą, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm dobrze wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto, wygładzić wierzch, piec na złoty kolor około 40 minut w temperaturze 180°C.
Upieczony spód wyjąć z tortownicy, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przekroić na trzy placki, każdy z nich nasączyć sherry. Dwa posmarować marmoladą, ułożyć jeden na drugim, przykryć trzecim plackiem, lekko docisnąć.
Przepis dodał użytkownik pasibrzuszek2111
Podziel się opinią
Komentarze