Torcik bezowy
- na 3 bezowe spody:
- 10-12 białek - w zależności od wielkości jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki winnego octu
- 2 łyżeczki zimnej wody
- na krem:
- żółtka pozostałe z białek
- 20 dkg masła
- 0,5 szklanki cukru-pudru
- laska wanilii
- dekoracja
- kandyzowane czereśnie
- odrobina gorzkiej czekolady
- prażone płatki migdałowe
Z białek i cukru ubić pianę, powoli wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet i wodę ponownie łagodnie przemieszać, tylko do połączenia składników. Białkową masę podzielić na 3 części, rozsmarować na papierze do pieczenia wyciętego w kształcie koła i piec po kolei w temperaturze 150st. przez 70 minut. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotować krem. Ubić na parze żółtka z pudrem i laską wanilii, następnie ostudzić i utrzeć z kostką masła.
Przełożyć kremem 3 placki bezowe, wierzch udekorować czereśniami, gorzką czekoladą i prażonymi płatkami migdałowymi.
Torcik jest dobry na każdą okazję i porę roku :)
Przepis dodał użytkownik Agawi
Podziel się opinią
Komentarze