Trwa ładowanie...
08-05-2008 14:04

Szpinak: zielone zdrowie na talerzu

Dla tych, którzy bywali zmuszani do jedzenia obrzydliwej papki, szpinak pozostał w pamięci jako koszmar dzieciństwa, od którego można co najwyżej odwrócić z niesmakiem głowę. Tymczasem to cenne warzywo może być smaczne, jeśli umiejętnie się je przyrządzi, a co ważniejsze, jest zdrowe ? mimo że wcale nie ma w sobie tak dużej ilości żelaza, jak przez lata sądzono.

Szpinak: zielone zdrowie na talerzuŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2cnfso
d2cnfso

Dla tych, którzy bywali zmuszani do jedzenia obrzydliwej papki, szpinak pozostał w pamięci jako koszmar dzieciństwa, od którego można co najwyżej odwrócić z niesmakiem głowę. Tymczasem to cenne warzywo może być smaczne, jeśli umiejętnie się je przyrządzi, a co ważniejsze, jest zdrowe – mimo że wcale nie ma w sobie tak dużej ilości żelaza, jak przez lata sądzono.

Kilkadziesiąt lat temu powszechnie uważano, że szpinak ma w sobie niezwykle dużo żelaza, i dlatego dzieci „dręczono” nim niemal od kołyski. Tymczasem okazuje się, że żelaza, które miało być głównym i najważniejszym dobroczynnym składnikiem tego warzywa, wcale nie jest tak dużo.

Zwykły błąd sekretarki spowodował długoletnie zmuszanie biednych maluchów, których matki kazały im zjadać go w ogromnych ilościach, wierząc w liczby i wysoki procent zawartości żelaza w szpinaku. Jak to się stało? W czasie obliczeń, które miały ukazać, jaki jest skład chemiczny szpinaku, zapisująca dane kobieta pomyliła się i źle wpisała dane. Zamiast wpisać 3 miligramy, asystentka hojnym gestem dodała jedno zero i od tamtej pory wszyscy byli przekonani, iż w 100 gramach tego zielonego warzywa jest aż 30 miligramów żelaza.

d2cnfso

Nie dla każdego

Zwykły błąd sprawił, że od tamtej pory wszyscy uznali szpinak za warzywo niezwykle bogate w żelazo. Nie jest co prawda tak, że tego pierwiastka nie ma w szpinaku w ogóle, jednak jego ilość nie jest wcale tak znaczna, jak wcześniej przypuszczano.

Niezależnie od zawartości żelaza szpinak jest niezwykle zdrowy i ma w sobie wiele innych wartościowych składników odżywczych. Chociaż nie jest dobry dla każdego. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, nie powinny go spożywać osoby cierpiące m.in. na reumatyzm czy artretyzm oraz mające poważne problemy z nerkami, jak również wątrobą. Wszystko dlatego, że wspomniany kwas szczawiowy tworzy wraz z wapniem nieprzyswajalny przez ludzki organizm związek.

Wiele osób uznaje szpinak za „warzywo młodości”, twierdzą bowiem, że dzięki jego spożywaniu można na dłużej zachować młodość i witalność. Na pewno ma doskonałe właściwości regulujące trawienie. Pomaga szczególnie cierpiącym na uporczywe zaparcia i wzdęcia. Co ważniejsze, ma też działanie przeciwnowotworowe. Kolejną jego zaletą jest też na pewno (szczególnie dla pań będących na niskokalorycznej diecie) fakt, iż szpinak jest bardzo mało kaloryczny. Oprócz tego jest bogaty w minerały; magnez, potas, wapń, żelazo oraz w kwas foliowy, jak również witaminy A i C.

Z liści szpinaku kiedyś przygotowywano okłady na rany, które nie chciały się goić, oraz na oparzenia. To warzywo ma również właściwości oczyszczające.

d2cnfso

Smaczny i zdrowy

Chociaż nie wszyscy się z tym zgodzą, szpinak jest również bardzo smaczny. Można podawać go na wiele różnych sposobów. To warzywo świetnie smakuje jako główny składnik dania, jak też w roli dodatku. Wart spróbowania jest z pewnością na przykład makaron z ugotowanym szpinakiem, dodatkiem czosnku i jajkiem. Niektórzy uwielbiają ugotowany z czosnkiem i dodatkiem soli i pieprzu sam szpinak, inni tolerują go wyłącznie jako dodatek do dania głównego.

Doskonałe mogą być również zapiekane piersi kurczaka, na które przepis jest niezwykle prosty i łatwy w wykonaniu. Surowe, umyte i przyprawione według smaku piersi kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu. Na piersi nakładamy szpinak (możemy użyć mrożonego), zalewamy śmietaną lub jogurtem naturalnym z dodatkiem ulubionych przypraw. Można także dodać kilka ząbków czosnku. Pieczemy 30 do 40 minut.

Warto zapomnieć o dawnych uprzedzeniach z dzieciństwa i spróbować jeszcze raz posmakować tego warzywa. Być może okaże się, że szpinak jest całkiem smaczny i nie ma nic wspólnego z koszmarami!

d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj