SZARLOTKA
- Masa jabłkowa
- 1,5 kg jabłek
- Cukier (według uznania)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek bułki tartej
- Ciasto
- 40 dag mąki
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- 1 łyżka śmietany (kwaśna)
- 1 jajko
[b]Masa jabłkowa:[/b] jabłka obrać zetrzeć na tarce delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. [b]Przygotować ciasto:[/b] wszystkie składniki zagnieść, wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć nią jabłka. Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut gorące ciasto posypać cukrem pudrem
Przepis dodał użytkownik RAROSSA
Podziel się opinią
Komentarze