Trwa ładowanie...

Świąteczne ciasta bez pieczenia. Trzy sprawdzone przepisy

Święta Bożego Narodzenia za pasem, coraz więcej czasu spędzamy w kuchni przygotowując świąteczne potrawy. Pracy mamy przy tym co niemiara, zwłaszcza że oprócz typowo świątecznych dań, serwujemy również przeróżne ciasta.

Ciasto bez pieczeniaCiasto bez pieczeniaŹródło: Adobe Stock, fot: "CAREY JAMAN COPR"
d3e3nz7
d3e3nz7

Tradycja wskazuje na makowce, pierniki a nawet serniki. Pragniemy zadowolić gusta i oczarować podniebienia najbliższych, tylko co zrobić jeśli brakuje nam czasu, albo zwyczajnie nie posiadamy talentu do robienia wypieków? Ja stawiam na pyszne ciasta bez pieczenia, są łatwe i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze wspaniale smakują, istne "niebo w gębie". Poniżej przedstawiam trzy ulubione propozycje, które na z pewnością zachwycą również Waszych gości

Świąteczne ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 400 g herbatników (najlepiej petit beurre),
  • 150 g śliwkowych powideł,
  • 1 puszka masy krówkowej (500 g),
  • 60 g orzechów pekan (lub włoskich),
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej (może być również przyprawa korzenna),
  • 60 g wiórków kokosowych,
  • suszona żurawina (do dekoracji).

Na krem budyniowy:

  • 2 żółtka,
  • 1 litr mleka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 op. cukru wanilinowego,
  • 200 g masła (powinno być miękkie).
d3e3nz7

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Wykonanie:

Krem budyniowy:

  1. 1 szklankę mleka odlewamy, następnie dokładnie mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, cukrem pudrem i wanilią.
  2. Resztę mleka zagotowujemy, po czym wlewamy do niego wykonaną wcześniej mieszankę mleka, mąki i żółtek. Wszystko energicznie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
  3. Po zagotowaniu, gotowy już budyń zestawiamy z ognia, przelewamy do miski i całkowicie studzimy (aby zapobiec utworzeniu się kożucha na wierzch miski możemy położyć folię spożywczą).
  4. Masło dokładnie ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy. Po czym dodajemy budyń (po łyżce) - ciągle ubijając.
  5. Do 1/3 otrzymanej masy budyniowej dodajemy masę krówkową i miksujemy. Pozostałe 2/3 masy budyniowej odkładamy (mamy 2 masy: krówkową oraz budyniową).
d3e3nz7

Ciasto:

  1. Formę (najlepiej o wymiarach: 21 cm x 32 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie pierwszą warstwę herbatników i rozsmarowujemy połowę masy krówkowej (wymieszanej uprzednio z drobno posiekanymi orzechami).
  2. Następnie kładziemy drugą warstwę herbatników, smarujemy ją powidłami śliwkowymi, posypujemy połową przyprawy piernikowej i wykładamy połowę masy budyniowej.
  3. Układamy trzecią warstwę herbatników, smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy resztą przyprawy piernikowej.
  4. Układamy ostatnią warstwę herbatników i smarujemy pozostałą masą budyniową. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy suszoną żurawiną. Wstawiamy do lodówki (przynajmniej na kilka godzin).

Świąteczne ciasto bez pieczenia (wersja zmodyfikowana, z użyciem herbatników kakaowych)

Składniki:

  • 2 opakowania kakaowych herbatników,
  • 750 g mielonego twarogu,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 i 1/2 l śmietanki (najlepiej 36 proc.),
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/4 szklanki ciepłej wody),
  • 1 słoik powideł śliwkowych (300 g),
  • 1 puszka masy krówkowej (520 g),
  • 100 g migdałów w płatkach.
d3e3nz7

Wykonanie:

  1. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy mikserem. Kiedy już zgęstnieje dodajemy cukier puder i nadal miksujemy. Następnie do śmietanki dodajemy zmielony twaróg (w kilku porcjach), znów miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodajemy do masy żelatynę (rozpuszczoną w ciepłej wodzie i lekko przestudzoną), całość miksujemy. Uzyskaną masę dzielimy na trzy równe części.
  3. Do jednej części masy dodajemy kakao (miksujemy).
  4. Do drugiej części masy dodajemy cynamon (najlepiej szpatułką).
  5. Trzecią część masy zostawiamy bez dodatków.
  6. Blachę o wymiarach 22×33 wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie blachy układamy warstwę herbatników na które wykładamy masę z kakao i wyrównujemy.
  7. Na masie z kakao układamy drugą warstwę herbatników, które smarujemy powidłami śliwkowymi i rozprowadzamy na nich masę z cynamonem.
  8. Na masie z cynamonem układamy trzecią warstwę herbatników i smarujemy masą bez dodatków.
  9. Układamy czwartą – ostatnią warstwę herbatników, którą smarujemy masą krówkową i posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
  10. Ciasto wstawiamy do lodówki (na ok. 3 godziny).

Kawowy sernik z "Inką" bez pieczenia

Składniki:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
  • 1 masło (200 g),
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • ser biały (500 g) 3 razy mielony,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki klasycznej kawy "Inka" (do posypania).
d3e3nz7

Wykonanie:

  1. Kawę "Inka" zalewamy 1 szklanką gorącej wody i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia (przed dodaniem masy – podgrzewamy).
  2. Blachę (najlepiej o rozmiarach 20×24) wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy zanurzane w kawie biszkopty.
  3. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy masło, a następnie biały ser (po łyżce). Wsypujemy mleko w proszku. Całość dokładnie miksujemy. Dodajemy żelatynę i znów dokładnie mieszamy.
  4. Połowę uzyskanej masy wylewamy na biszkopty. Przykrywamy drugą warstwą namoczonych w kawie biszkoptów.
  5. Zalewamy resztą masy, przykrywamy pozostałą częścią biszkoptów. Całość posypujemy kawą "Inka". Wstawiamy do lodówki (co najmniej na kilka godzin).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3e3nz7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3e3nz7
Więcej tematów