Spaghetti z sosem carbonara
- dla 4 osób:
- - 340 gramów Spaghetti Barilla,
- - 140 gramów boczku (pancetty),
- - 4 żółtka jaj,
- - 100 gramów sera pecorino,
- - sól i pieprz dla smaku.
1. Ugotuj Spaghetti Barilla w dużym garnku osolonej wody. W tym samym czasie pokrój boczek na cienkie paski i ułóż je na dużej patelni. Przysmaż boczek na lekki brąz bez dodawania oleju.2. W międzyczasie ubij żółtka z ¾ ilości sera pecorino. Dodaj świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.3. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i włóż na patelnię z boczkiem. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ubite żółtka. Dodaj łyżkę wody z gotowania makaronu, by uzyskać kremowy efekt.4. Mieszaj przez minutę. Posyp resztą sera pecorino i czarnym pieprzem. Podawaj gorące.
Przepis dodał użytkownik pegasuspr
Podziel się opinią
Komentarze