Trwa ładowanie...
d1dlely
20-06-2008 15:12

smażone banany

Przepis
4.3
(4 głosy)
Oceń:
d1dlely
Składniki
  • 4 banany
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto do zamaczania
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 145 ml wody
  • 2 łyżki ziaren sezamowych
Przepis

Banan obrać ze skórki, pokroić w poprzek na 4 kawałki, a następnie każdy na 4 kawałki wzdłuż. Włożyć do szklanej salaterki i delikatnie wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i rumem. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Przygotować ciasto. W głębokim naczyniu roztrzepać trzepaczką lub zmiksować mąkę, sól i wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Posypać ziarnami sezamowymi i odstawić.
W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, aż zacznie dymić. Zanurzać kawałki banana w cieście i smażyć 5-7 minut na złotobrązowy kolor. Odsączyć tłuszcz na papierowym ręczniku.

Przepis dodał użytkownik grazynka604

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dlely
d1dlely
d1dlely
Więcej tematów
d1dlely