Sernik z jabłkami i solonym karmelem
- SPÓD
- 170 g ciastek maślanych
- 85 g rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- MASA JABŁKOWA
- 400 g jabłek (waga po obraniu) najlepiej kwaśnych
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 20 g masła
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- DODATKOWO
- 80 g orzechów włoskich (posiekanych, podprażonych)
- 120 g karmelu z solą morską
- MASA SEROWA
- 250 g tłustego twarogu
- 1 łyżka budyniu śmietankowego bez cukru
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 ml śmietanki 30 proc.
- 1 łyżka soku z cytryny
- BITA ŚMIETANA
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 1 łyżeczka cukru pudru (płaska)
- 1 łyżeczka żelatyny (płaska, opcjonalnie)
- SOS KARMELOWY Z SOLĄ MORSKĄ
- 220 g cukru
- 1/4 szklanki wody
- 50 g masła
- 120 ml śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
Papierem do pieczenia wykładamy dno tortownicy z odpinaną obręczą (średnica 20 cm). Zapinamy obręcz w taki sposób, aby papier wystawał poza obręcz. Za pomocą miksera rozdrabiamy ciasteczka z cynamonem i dodajemy do nich roztopione masło i wszystko ponownie miksujemy. Otrzymaną masą wykładamy dni i boki tortownicy. Wszystko mocno dociskamy i uklepujemy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 6-8 minut. Kiedy spód się zarumieni studzimy je na kratce w formie.
Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Masło, jabłka, cynamon, cukier, sok z cytryny i sól roztapiamy w garnku z grubym dnem. Wszystko mieszamy i trzymamy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Zdejmujemy pokrywkę przed końcem duszenia w celu wyparowania nadmiaru płynu. Przygotowane jabłka przekładamy do innego naczynia i studzimy.
Mielimy twaróg. Do większej misy dodajemy cukier, sok z cytryny i budyń. Wszystko miksujemy na małych obrotach przez około 1 minutę. Następnie łączymy to z jajkiem oraz żółtkiem i dalej miksujemy. Na koniec wlewamy śmietanę i znów miksujemy.
Sos karmelowy możemy przygotować dzień wcześniej. Cukier i wodę umieszczamy w małym garnku z grubszym dnem. Mieszamy. Nastawiamy na najwyższa moc palnika w kuchence elektrycznej lub prawie najwyższą w kuchence gazowej. Garnek stawiamy na palniku i umieszczamy w nim termometr cukierniczy i gotujemy (nie mieszamy, nie dotykamy karmelu) do momentu uzyskania 170 stopni (może zająć to 12-15 minut). Kolor jaki powinniśmy uzyskać to bursztynowozłoty. Pamiętajmy o pilnowaniu temperatury, gdyż nawet niewielkie odstępstwo może spowodować gorzki smak karmelu. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy śmietanę kremówkę z masłem. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia (uważajmy na szybką reakcję). Garnek znowu umieszczamy na kuchence i podgrzewamy go na małym ogniu jeszcze przez 1 minutę (mieszamy). Zdejmujemy z palnika i dodajemy sól morską. Wszystko mieszamy i studzimy. Chłodzimy w lodówce.
Na wcześniej przygotowanym spodzie wylewamy solony karmel i posypujemy orzechami. Układamy jabłka, delikatnie je uciskając. Wylewamy masę serową. Dobrze jest umieścić naszą formę z sernikiem na drugiej większej płaskiej formie, aby możliwe wypływające masło nie pobrudziło dna piekarnika. Pieczemy je w temperaturze 160 stopni przez 45-50 minut. Sernik studzimy systematycznie (najpierw lekko uchylamy drzwiczki a potem coraz bardziej). Na koniec wyjmujemy i studzimy do końca. Dopiero wtedy zdejmujemy obręcz i ustawiamy ciasto do lodówki na minimum 12 godzin (nie przykrywamy).
Żelatynę, rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody studzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę, a na koniec dodajemy cukier puder oraz żelatynę. Sernik dekorujemy bitą śmietaną i polewamy polewą karmelową. Znowu chłodzimy w lodówce.
Życzymy smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze