Sałatka z owoców cytrusowych z imbirem
- 1 różowy grejpfrut
- 1 duża pomarańcza
- 1 mandarynka, bez skórki i błonek, podzielona na cząstki
- skórka z 1 cytryny, pokrojona w cienkie paseczki
- 55 g kumkwatów, podzielonych na cząstki
- sok z 1 małej cytryny
- 145 ml piwa imbirowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łodyżki imbiru w syropie, odsączone i drobno posiekane
- świeża mięta do dekoracji
- Ostrym nożem lekko ponadnać na ćwiartki skórkę grejpfruta i pomarańczy, i obrać. Owoce podzielić na cząstki i zdjąć z nich blonki. Wszystkie czynności wykonywać nad miseczką lub talerzem, do którego ściekać będzie sok. Ułożyć owoce wraz z mandarynkami w salaterce. Sok zachować.
- Skórkę cytryny i kumkwaty włożyć do rondla, zalać woda, gotować 10 minut, aż zmiękną. Pomarańcze dodać do pozostałych owoców. Skórkę z cytryny odsączyć i osuszyć. Wywar zachować.
- Zmieszać sok z cytryny, piwo imbirowe, cukier. Soki z owoców i wywar ze skórki cytryny. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut, aż cukier się rozpuści. Owoce zalać syropem i posypać posiekanym imbirem, skórką z cytryny i listkami mięty.
Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek
Podziel się opinią
Komentarze