Trwa ładowanie...
d2w1vmp
27-01-2009 12:13

Rzeszowiak

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2w1vmp
Składniki
  • ciasto:
  • ? 25 dag mąki
  • ? 15 dag margaryny
  • ? 10 dag cukru
  • ? 2 żółtka
  • ? 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa makowa:
  • ? 25 dag maku
  • ? ? szklanki cukru
  • ? 2 jajka
  • ? kilka kropel aromatu migdałowego
  • ? 1 łyżka masła
  • ? 1 łyżka miodu
  • masa orzechowa:
  • ? 35 dag orzechów włoskich
  • ? ? szklanki cukru
  • ? 1 łyżka masła
  • ? ? szklanki mleka
  • ? 2 białka
  • masa serowa:
  • ? ? kg białego sera
  • ? 20 dag masła
  • ? 6 jajek
  • ? 40 dag cukru pudru
  • ? 10 dag rodzynków
  • ? 1 cukier waniliowy
  • ? 1 budyń śmietankowy
  • ? 1 łyżka mąki pszennej
Przepis

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z margaryną. Dodać utarte żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić. W razie potrzeby podsypać mąką.
Mak sparzyć i zmielić, dodać masło, cukier, żółtka, miód i aromat migdałowy. Utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać.
Orzechy zmielić, zalać wrzącym mlekiem połączonym uprzednio z cukrem i masłem. Wymieszać. Przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać zmielony ser, budyń, mąkę i dalej ucierać. Dodać rodzynki. Wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do sera, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do foremki o wymiarach 40x24 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Na ciasto nałożyć pasek masy makowej, następnie pasek masy orzechowej - tak, by przykryły połowę placka. Następnie dać kolejny pasek masy makowej i zakończyć paskiem masy orzechowej. Przykryć warstwą masy serowej i piec 70-80 minut w 170-180 st. C.
Ponieważ do placka potrzeba łącznie 10 jajek, pracę można sobie znacznie ułatwić. Zamiast ubijać pianę trzy razy, wszystkie białka wystarczy wybić do jednej miski, a na samym końcu ubić z nich pianę (dobrze jest też dodać szczyptę soli) i wmieszać do każdej z trzech mas: do serowej więcej niż połowę, do makowej i orzechowej po połowie tego, co zostanie.

Przepis dodał użytkownik zagadkaa21

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2w1vmp
d2w1vmp
d2w1vmp
Więcej tematów
d2w1vmp

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj