Trwa ładowanie...

Przez całe życie źle gotowałeś ziemniaki. Drobny trik i smakują lepiej

Gniecione ziemniaki, czyli po prostu puree, regularnie pojawia się na wielu polskich stołach. Teraz okazuje się, że prawdopodobnie przez całe życie przygotowywaliśmy je w niewłaściwy sposób. Wystarczy zastosować prosty trik i nasze danie będzie dużo smaczniejsze.

Przez całe życie źle gotowałeś ziemniaki. Drobny trik i smakują lepiejŹródło: 123RF
d2g52r6
d2g52r6

Przygotowując puree, wielu z nas korzysta z bardzo prostego przepisu. Najpierw gotujemy obrane ziemniaki i odlewamy z nich wodę. Następnie dodajemy masło, mleko lub śmietanę i dokładnie zgniatamy.

Tymczasem szef kuchni Tyler Florence z amerykańskiej Food Network jest zdania, że ten sposób zubaża smak naszego dania. – Ziemniaki mają naprawdę delikatny smak – mówi w rozmowie z "PopSugar". – Kiedy gotujesz je w wodzie, a potem tę wodę wylewasz, by je osuszyć, to tak, jakbyś wylał cały smak z ziemniaków – podkreślił.

Szef kuchni zaleca, by ziemniaki gotować z masłem lub śmietaną, które ten smak zatrzymają. Najlepiej, jeśli ugotujemy je na parze - wówczas zachowają wszystkie wartości odżywcze. Jeśli do garnka dolaliśmy jednak wodę, ziemniaki odcedzamy za pomocą durszlaka, kiedy tylko zrobią się miękkie. Robimy to w taki sposób, by śmietana lub masło zebrało się na dnie garnka - w żadnym razie ich nie wylewamy. Następnie ponownie wkładamy do garnka ziemniaki, możemy też dodać odrobinę czosnku i wszystko razem zgniatamy. Brzmi pysznie – wypróbujecie ten sposób?

Zobacz też: Ziemniaki w nieoczywistych kombinacjach kulinarnych

d2g52r6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2g52r6
Więcej tematów