Trwa ładowanie...

Problem ze zbyt twardym masłem? Rozwiążemy go w zaledwie minutę

Masło wyjęte z lodówki przypomina bryłkę lodu? Nie ma czasu na to, żeby czekać aż samo zmięknie? Spokojnie! Do uratowania tej sytuacji potrzebujemy zaledwie 1 minuty. Wystarczy prosta sztuczka, która sprawi, że masło rozsmaruje się z łatwością. Potrzeba do niej tylko trzech rzeczy.

Problem ze zbyt twardym masłem? Rozwiążemy go w zaledwie minutęŹródło: Shutterstock.com
d3dky12
d3dky12

Przed świętami w kuchni liczy się każda minuta. Dlatego czekanie, aż masło samo zmięknie może być naprawdę uciążliwe. Zwłaszcza, kiedy za chwilkę musimy wkładać ciasto do piekarnika.. Ten prosty trik uratuje sytuację.

*Czego będziemy potrzebować? *

  • twarde masło
  • mała miseczka albo duża filiżanka
  • wrzątek

Do dzieła!
Masło rozwijamy z papieru i kładziemy na małym spodku. Do miseczki lub filiżanki wlewamy wrzątek i czekamy chwilę, aż naczynie przejmie wysoką temperaturę. Wodę wylewamy i nagrzaną miseczkę/filiżankę stawiamy do góry dnem, przykrywając twarde masło. Czekamy ok. minuty i zdejmujemy naczynie. I już! Nasze masło jest miękkie i gotowe do smarowania lub ucierania z ciastem.

Powyższy sposób świetnie obrazuje ten filmik:

Zobacz też: Jak wybrać świeżą, dobrą rybę

d3dky12
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dky12
Więcej tematów