Pomidory faszerowane quinoa, szpinakiem i fetą
- 6 średniej wielkości pomidorów
- 3/4 kubka ugotowanej quinoa
- 2 łodygi młodej dymki, drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1/2 kubka fety
- garść świeżego szpinaku, posiekanego
- 2 łyżki oliwy
- sól (feta jest lekko słona)
- pieprz, jeśli potrzebujecie
Krok 1
Pomidory myjemy, zostawiamy dla ozdoby kawałek łodygi. Obcinamy górę pomidora wraz z łodygą, odstawiamy na bok. Łyżką usuwamy z pomidorów z gniazda i nasiona. Pozostawiamy do faszerowania.
Krok 2
W naczyniu mieszamy: quinoa, posiekany szpinak, fetę, szczypiorek, czosnek, oliwę. Sprawdzamy smak, ewentualnie dodajemy soli (feta jest słona), pieprz i dalej mieszamy.
Krok 3
Przygotowane pomidory faszerujemy i układamy na blasze lub naczyniu żaroodpornym. Kapelusze z łodygami układamy obok pomidorów.
Krok 4
Tak przygotowane pomidory wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30-35 min (w zależności od wielkości pomidorów ), grzałka góra-dół. Po tym czasie możemy jeszcze zostawić pomidory na 5-7 min z włączonym termoobiegiem, dla lepszego podpieczenia. Smacznego :)
Podziel się opinią
Komentarze