Trwa ładowanie...

Po czym rozpoznać, że jajko jest zepsute? Zobacz, na co zwrócić uwagę

Jajka są bardzo zdrowe i pożywne. Możemy używać ich do przygotowania przeróżnych potraw i wypieków — zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Jednak nikt z nas chyba nie chciałby przypadkowo zjeść zepsutego jajka. Wiąże się to w końcu z poważnymi dolegliwościami. Jak więc upewnić się, że nasze jajka są świeże? Po czym poznać zepsute jajko?

karton jajekkarton jajekŹródło: Adobe Stock
d1prqro
d1prqro

Wciąż istnieje przekonanie, że świeżość jajka można rozpoznać po kolorze skorupki lub żółtka. To mit. O ile pewne cechy faktycznie mogą świadczyć o potencjalnym zepsuciu (np. grubość i deformacje skorupki lub żółtko, które samo oddziela się od białka), to na pewno cechą tą nie jest barwa.

Zarówno żółtka o intensywnej, pomarańczowej barwie, jak i te o znacznie bledszym odcieniu są świeże i jak najbardziej nadają się do spożycia. Podobnie jest ze wspomnianą wcześniej skorupką — białe, kremowe ani brązowe skorupki nie świadczą o zepsuciu jajka.

Kiedy mamy pewność, że jajko jest zepsute?

Nieświeże jajko łatwo jest za to poznać po wyglądzie i konsystencji białka. Zarówno perłowa, jak i różowa barwa, świadczą o jego zepsuciu. Białko powinno również być kleiste, a nie wodniste. Zjedzenie takiego jajka skutkuje nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, które mogą trwać nawet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa restauracja: Majówkowy grill z pomysłem

Kolejną, dość trudną do przeoczenia oznaką zepsucia jest zapach. Przyczyną tej nieprzyjemnej woni jest siarkowodór, który wydzielany jest przed bakterie biorące udział w procesie gnilnym.

d1prqro

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Czasem nie jesteśmy pewni, kiedy jajko zostało kupione i ile już je przechowujemy. Wówczas przydatne są metody sprawdzenia świeżości jajka bez konieczności jego rozbicia. Można to zrobić na dwa sposoby:

Dość znaną, popularną, a przede wszystkim skuteczną metodą sprawdzenia świeżości jajka jest zanurzenia go w wodzie. Aby to zrobić, należy nalać sporo wody do garnka lub miski i położyć jajko w pozycji poziomej na dnie naczynia. Świeże jajko nie zmieni pozycji, natomiast jajko zepsute może obrócić się do pozycji pionowej i zacząć unosić się do góry lub nawet sięgnąć powierzchni. Dzieje się tak, ponieważ nieświeże jajka mają w sobie dużo powietrza.

Drugi sposób polega na potrząśnięciu jajkiem w pobliżu ucha. Jeśli jajko jest świeże, nie powinniśmy usłyszeć żadnego dźwięku. Jeśli jednak jajko jest nieświeże, usłyszymy chlupotanie. W tym przypadku przyczyną również jest nadmiar powietrza pod skorupką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1prqro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1prqro
Więcej tematów