Placuszki śródziemnomorskie
- 250 g kaszy bulgur
- 2 jajka
- 1 bakłażan
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 200 g ciecierzycy
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 puszka całych pomidorów
- 1 łyżeczka kuminu
- 20 listków melisy pokrojonej w paski
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- kilka kropel zielonego sosu Tabasco
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżka masła klarowanego
Zalewamy na noc cieciorkę a potem zagotowujemy wodę i gotujemy 2 godziny. Na samym końcu solimy.
Bakłażana przekrajamy na pół, nacinamy nożem i skrapiamy oliwą z oliwek, sypiemy solą i pieprzem. Pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu, aż miąższ będzie miękki.
Pod zimną wodą płuczemy kaszę bulgur i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy ją z miąższem z bakłażana, jajkami, mąką kukurydzianą, 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
Klarowane masło rozgrzewamy na patelni i szklimy cebulę a następnie ciecierzycę, pomidory, 2 ząbki czosnku, kumin, paprykę słodką, sos Tabasco, sól oraz pieprz. Sos ten dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Na samym końcu dodajemy melisę.
Na kolejnej patelni wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek i rozcieramy ręcznikiem papierowym. Nagrzewamy patelnię i nakładamy placuszki ręką. Podsmażamy je po obu stronach aż się zarumienią.
Proponujemy podawać je z sosem z cieciorką. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze