Pikle Angielskie
- 2kg jarzyn:
- młoda marchew
- młode ogóreczki
- kalafior
- bardzo młoda
- kukurydza
- śliwki niezbyt dojrzałe
- młode ,małe pieczarki
- małe cebulki,,szalotki''
- kawałek melona lub dyni
- zielone nasiona nasturcji
- mogą być zielone strączki grochu lub fasolki szparagowej
- zalewa:
- 2i1/2 l wody
- 1 szklanka soli
- szczypta saletry
- 2 l wody
- 2 l octu 10 %
- estragon
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz turecki
- 1szklanka oliwy
Wodę zgotować, dodać szklankę soli i jeśli mamy szczyptę saletry. Do ostudzonej solanki włożyć opłukane i pokrojone jarzyny , postawić na ogniu i zagotować . Wylać na sito i odsączyć . Jarzyny włożyć w słojach i zalać przygotowanym octem z wodą (1l octu , 1l wody). Po 2 tygodniach ocet odlać .Przygotować nową zalewę w proporcji : 1 l wody . 1l octu przygotowaną z estragonem , pieprzem, zielem angielskim, listkiem laurowym , łyżeczka cukru i pieprzem tureckim. Ostudzonym octem zalać jarzyny , na wierzchu słojów nalać po kilka łyżek oliwy, przechowywać w chłodnym miejscu. pasteryzacja nie jest konieczna. Podawać jako przystawkę do wędlin i tłustych mięs.
Przepis dodał użytkownik emi2307
Podziel się opinią
Komentarze