Trwa ładowanie...

Pierogi wigilijne. Przepis Magdy Gessler

Pierogi wigilijne to jedna z potraw, która koniecznie musi się pojawić na świątecznym stole. Ich przygotowanie jest co prawda pracochłonne, ale smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu.

Pierogi wigilijne. Przepis Magdy GesslerŹródło: 123RF
dj5c0wd
dj5c0wd
Przepis na pierogi wigilijne Magdy Gessler

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Jak przygotować ciasto na pierogi?

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól. Zrób dołek, wlej do niego niewielką ilość gorącej wody i wymieszaj. Następnie zagniataj dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nieklejące się do rąk i nie za twarde. Ciasto odłóż, przykryj czystą ściereczką. Część ciasta rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki placek.

Składniki na farsz (kapusta z grzybami):

  • 1,5 kg kapusty kwaszonej
  • 0,3 kg grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 0,3 l oleju lnianego
  • 0,5 l wody
  • 5 pigw
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować farsz na pierogi wigilijne Magdy Gessler?
Grzyby namocz w wodzie przez 3 godziny. Kapustę opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój w kostkę. Do garnka wlej olej lniany i przesmaż na nim cebulę na złoty kolor. Dodaj kapustę, wodę i posiekane suszone grzyby oraz pokrojone w 2-centymetrową kostkę owoce pigwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości na bardzo wolnym ogniu. Smacznego!

dj5c0wd

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Grażyna Wolszczak

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dj5c0wd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dj5c0wd
Więcej tematów