Paella z kurczakiem
- 4 pałki z kurczaka
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 80 zielonej fasoli szparagowej (może być mrożona)
- pomidory z puszki
- 1 limonka
- 5 g szafranu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 750 ml bulionu drobiowego
Cebule i czosnek drobno posiekaj. Papryki pokrój w paski. Pomidory lekko rozdziel i odsącz z soku. Mięso umyj, osusz, dopraw papryką, solą i pieprzem.
Na patelnię wsyp ryż, smaż przez kilka minut. Następnie wlej bulion tak, aby sięgał centymetr ponad ryż (ewentualnie dolej wody). Dokładnie wymieszaj i dodaj szafran.
Dodaj mięso i wszystkie warzywa. Patelnię przykryj, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Potrawę skrop sokiem z limonki i udekoruj jej cząstkami.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze