Napoleonka

Obraz

Składniki

  • cukier - 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy - 16 g
  • jajka - 4 szt
  • margaryna - 250 g
  • mąka - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 4 czubate łyżki
  • mąka ziemniaczana - 5 czubatych łyżek
  • mleko - 3 szklanki
  • śmietana - 1 szklanka

Przepis

Ciasto:
mąka - 2 szklanki
margaryna - 250 gram
śmietana - 1 szklanka

Przepis

Masa:
mleko - 3 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
jaja - 4 sztuki
cukier waniliowy - 16 gram
mąka pszenna - 4 czubate łyżki
mąka ziemniaczana - 5 czubatych łyżek

Przepis

Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na ciasto kruche. Wkładamy do
lodówki na całą noc (ja z braku czasu włożyłam na 2 h:), następnie dzielimy na 2 części.
Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do
190-200 stopni na około 20-25 min.

Przepis

Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrami.
Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak
zmiksowana mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy i otrzymujemy bardzo
gesty budyń, który (gorący) wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Przepis

(spód można zrobić z gotowego, mrożonego ciasta francuskiego)

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja